EȘTI AICI:
Revista presei – 26 aprilie 2023

Revista presei – 26 aprilie 2023

Termoformare Plansa Evolutie Cetate (1)
La Universitatea de Vest Timișoara a fost realizat Atlasul Geografic General Tactil al României
debanat.ro

Studenții și profesorii Departamentului de Geografie al Universității de Vest Timișoara au reușit realizarea Atlasul Geografic General Tactil al României. Acesta va ajuta enorm în procesul didactic al elevilor cu probleme de vedere și va fi prezentat în premieră la Timișoara, cu ocazia deschiderii Concursului Național de TIC pentru elevii ambliopi și nevăzători.

Atlasul Geografic General Tactil al României este o colecție de planșe tactile realizate pe hârtie cu microcapsule de tip ZyTex A3, modelate în relief utilizând termoforma ZyFuse. El conține mai multe hărți așezate într-o construcție logică, care urmărește să ofere o înțelegere de ansamblu a poziției țării noastre în lume și să prezinte spațial informațiile relevante despre elementele fizico-geografice și de geografie umană specifice României.

Reprezentarea cartografică a fost făcută ținând cont permanent de principiile specifice realizării hărților tactile pentru nevăzători. S-a acordat o mare atenție selecției elementelor din hartă, generalizării și economiei tactile, astfel încât harta să poată spune o poveste fără dificultate și fără confuzii. S-a lucrat foarte mult în colaborare cu elevii și profesorul Constantin Cristache de la Liceul Tehnologic Special Iris din Timișoara, unde au fost testate pe parcurs toate materialele.

Cover Event Fashion Clash Of Styles New
Masterclass și spectacol de modă, la Timișoara
pressalert.ro

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), Facultatea de Arte și Design, prin programul de studiu Modă – Design Vestimentar l-a invitat pe Clarence van der Putte să susțină un master class în „Fashion Marketing” și să organizeze un „Fashion Event” la Timișoara.

Scopul principal este de înțelegere a problematicii specifice marketingului de modă și de descoperire a unor moduri de impulsionare a industriei modei și a artei din România în general și Timișoara în special, așa cum și-a propus invitatul nostru.

Astfel, marți 25 aprilie, în Galeria Mansarda a Facultății de Arte și Design, Clarence van der Putte va susține primul masterclass în Fashion Marketing dedicat studenților Facultății de Arte și Design, cu precădere celor ce studiază design vestimentar și modă, și, începând cu ora 19.00, un Open Fashion Masterclass dedicat designerilor, artiștilor, dar și celor din domeniul de business sau celor care iubesc moda.

 

 

UPT 1
Universitatea Politehnica Timișoara a aderat la Cluj IT Cluster. Rectorul Florin Drăgan: ”Aducem și alte industrii la Timișoara…!”
ziuadevest.ro

Viziunea Universităţii Politehnica Timişoara a fost și este aceea de a deveni o universitate de vârf, în conformitate cu tradiția și istoria de mai bine de un veac.

Pentru atingerea acestui deziderat, UPT şi-a propus, printre altele, integrarea tehnologiilor informaţionale în educaţie şi introducerea unui sistem de educaţie de tip blended learning, continuarea tradiției de dezvoltare a soluțiilor moderne pentru uz academic și pentru transfer către mediul socio-economic.

În acest sens, Universitatea Politehnica Timișoara a aderat la Cluj IT Cluster. Înființat în octombrie 2012, Cluj IT este o rețea bazată pe inovarea companiilor IT românești și a organizațiilor conexe, cu scopul de a crește competitivitatea și creșterea serviciilor și produselor IT pe piețele internaționale, dar și acela de a construi un parteneriat public-privat sustenabil, puternic, pentru a îmbunătăți calitatea vieții comunității din care face parte.

Prin aderare, Universitatea Politehnica Timișoara își propune să aducă plusvaloare și know-how pe zona de inovație, în și din colaborarea cu partenerii și membrii Cluj IT Cluster.

Olivier Guez Foto Focus Vif
Seară literară Olivier Guez și Adriana Babeți, la Timișoara
timpolis.ro

Scriitorul și jurnalistul francez Olivier Guez, autor al recentului volum Secolul dictatorilor, își întâlnește cititorii din Timișoara în cadrul unei seri literare în care va intra în dialog cu scriitoarea Adriana Babeți.

Evenimentul va avea loc joi, 27 aprilie, de la ora 18.30, la librăria La două bufnițe. Olivier Guez va intra în dialog cu scriitoarea și profesoara de literatură comparată Adriana Babeți, iar discuția va fi moderată de scriitorul și profesorul universitar Marcel Tolcea. Evenimentul va avea loc în limba franceză și se va concentra în jurul volumului Le Grand Tour. Autoportrait de l’Europe par ses écrivains, coordonat de Olivier Guez, apărut la Editura Grasset, în 2022, și al Dicţionarului romanului central-european din secolul XX, coordonat de Adriana Babeți și apărut anul trecut la Editura Polirom. De asemenea, discuția va atinge și cel mai recent volum al lui Olivier Guez apărut anul acesta la Editura Humanitas, Secolul dictatorilor, tradus din limba franceză de Diana Zotea.

Evenimentul este organizat de Institutul Francez din România la Timișoara, în cadrul Coin du livre francophone à Timișoara avec Kyralina @ La Două Bufnițe, unde se vor găsi și celelalte cărți în franceză ale lui Olivier Guez.

 

8564f7c32c1a92b6cd468629e799c23a 1063x560 00 86
Mugur Isărescu pregătește un nou program de master la ASE
wall-street.ro

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a anunțat care vor fi noile programe de master din cadrul Academiei de Studii Economice. Noile programe vor viza moneda electronică, dar și efectul încălzirii climatice pentru economie.

Acesta a declarat, în cadrul conferinței „Navigând printre crize suprapuse”, că noile programe de master se vor implementa treptat. Isărescu urmărește ca ASE să ofere o pregătire mai solidă a următorilor economiști care își doresc un scaun în Consiliul de Administrație al BNR.

„În urmă cu un an eram aici să vă prezint planurile ambițioase împreună cu ASE. Noul program de master, care a debutat anul trecut, s-a orientat pe activitatea băncilor centrale. BNR a susținut activitatea de cercetare în domeniul financiar prin publicarea unor volume care cuprind temele de interes ale politicii monetare și macroeconomiei. Noile programe vor viza moneda digitală și efectele încălzirii climatice asupra economiei”, a declarat Mugur Isărescu.

Educaţia în domeniul economico-financiar a ocupat constant un loc fruntaş pe agenda de priorităţi şi obiective de importanţă strategică ale Băncii Naţionale a României (BNR), a guvernatorul Băncii Centrale.

Deschiderescoala Mitus Pozemicisite(3) So3a
Noua lege a salarizării ar putea fi gata până în septembrie, spune președinta Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților
edupedu.ro

Președinta Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero, a spus că până în septembrie e posibil „să avem această nouă lege a salarizării”. Aceasta a precizat jurnaliștilor că ministrul Muncii „lucrează la această lege și credem noi că undeva până în septembrie să avem această nouă lege a salarizării, cu salarii mult mai bune, mai atractive pentru personalul din învățământ.”

Intotero a adăugat că salariile profesorilor debutanți reprezintă o jignire la adresa cadrelor didactice: „În momentul în care finalizezi studiile, ca profesor debutant cu puțin peste 2.000 lei, considerăm că este o jignire la adresa cadrelor didactice.”

În cadrul ședinței Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților au fost respinse amendamentele USR și ale minorităților de a fi introduse în proiectul legii învățământului preuniversitar prevederile referitoare la salarizarea profesorilor.

Natalia Intotero: „În primul rând, vreau să spun foarte clar: cu toții ne dorim salarii mai mari pentru cadrele didactice. În momentul de față, această meserie, pe care marea majoritate și-o alege din dragoste pentru copii, nu este atractivă. Deci, în momentul în care finalizezi studiile, ca profesor debutant, cu puțin peste 2.000 lei, considerăm că este o jignire la adresa cadrelor didactice și, din acest punct de vedere, cu toții susținem salarii mai mari pentru debutanți în învățământ și nu numai: și pentru personalul nedidactic, didactic auxiliar și pentru ceilalți colegi cu experiență.

Bullying Scoli 700x440
Violenţa fizică sub orice formă din şcoli se va sancţiona, iar exmatricularea elevilor se poate face doar în situaţii foarte grave
edumanager.ro

Violenţa fizică sub orice formă din şcoli se va sancţiona, iar exmatricularea elevilor se poate face doar în situaţii foarte grave, cu drept de reînscriere în anul şcolar următor, în aceeaşi unitate de învăţământ, cu excepţia elevilor din învăţământul postliceal, prevede un amendament al PNL, PSD şi Ministerului Educaţiei, însuşit de celelalte grupuri parlamentare, adoptat de Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor.

Potrivit amendamentului, analiza disciplinară poate fi iniţiată de personalul şcolar în urma unei încălcări a regulamentelor unităţii de învăţământ preuniversitar sau a comportamentului inadecvat al elevului. Elevul şi părinţii/tutorii legali sunt informaţi cu privire la natura încălcării şi sunt convocaţi la o întâlnire formală.

Elevii au dreptul la apărare şi nu pot fi supuşi unor sancţiuni colective. Pentru a putea fi sancţionaţi, faptele trebuie să se petreacă în perimetrul unităţii de învăţământ, în cadrul activităţilor extraşcolare sau în cadrul activităţilor desfăşurate în mediul online.

Telefon
Două studente din Cluj îi învaţă pe pensionari să-şi folosească telefoanele pentru plăţi on-line
cluj24.ro

Două studente din Cluj-Napoca vor susţine pentru vârstnicii de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Zalău cursuri de iniţiere în utilizarea telefoanelor mobile pentru plata on-line a unor taxe, impozite şi facturi de utilităţi, scrie Agerpres.

Ioan Ivaşcău, preşedintele CARP Zalău, a precizat luni, pentru AGERPRES, că ideea acestui curs i-a venit atunci când cele două studente au venit la organizaţia de pensionari pentru a realiza un studiu privind modul în care vârstnicii îşi folosesc dispozitivele mobile pentru a face plăţi on-line.

„Viitorul nostru este ca toată lumea să-şi plătească taxele şi impozitele către stat nu prin mersul la casierie şi statul la coadă, ci on-line. Atunci, am întrebat şi eu mai multă lume: ‘Măi, tu ştii unde-i Gostila? Tu ştii unde-i Pădureţ? (localităţi izolate din Sălaj n.r.) Cum îţi imaginezi tu că badea Gheorghe de acolo, care a rămas lângă juninca lui, va putea să plătească on-line taxele la primărie? Nu se poate’. Întâmplător, acum trei săptămâni, au venit la mine două studente de la Cluj-Napoca pentru ale ajuta să-şi facă o lucrare în legătură cu plata on-line a taxelor către stat de către pensionari. Atunci mi-a venit ideea şi le-am propus să ţină un curs de iniţiere în utilizarea telefoanelor mobile de către pensionari pentru plata on-line a unor taxe, impozite şi facturi de utilităţi”, a declarat Ioan Ivaşcău.

El a convenit cu cele două studente să formeze grupuri de 15-20 de pensionari, cu care să susţină cursurile menţionate, timp de două luni, câte două zile pe săptămână.

Foto Palas Campus Iasi 5
Amazon în România
economedia.ro

În 2005, Amazon și-a deschis în România, la Iași, centrul dedicat pentru cercetare și dezvoltare, primul de acest fel din Europa de Est. Amazon este prezent în ansamblul Palas din anul 2010, iar acum își reunește angajații din oraș sub un singur acoperiș. 

Palas Campus este închiriat integral şi include companii multinaţionale din domenii precum IT, automotive şi asigurări, care totalizează peste 5.000 de angajaţi:

  • Amazon Development Center Romania – centrul de cercetare și dezvoltare al companiei Amazon
  • AMD – Advanced Micro Devices – companie americană producătoare de semiconductori, care proiectează soluții de calcul adaptive și de înaltă performanță
  • Allianz-Ţiriac – parte din grupul german Allianz, cea mai valoroasă marcă de asigurări din lume
  • Cognizant Softvision – unul dintre cei mai mari angajatori din domeniul ingineriei software din România și parte din Cognizant, compania globală de servicii profesionale și de IT
  • Expleo – companie globală din domeniul ingineriei, al tehnologiei și consultanței, cu sediul în Franța
  • HELLA România – furnizor internațional din domeniul automotivelor, sub umbrela brandului FORVIA
  • HEITS.digital – start-up tech din Cluj, specializat în soluții AI și Machine Learning
  • HTEC Group – companie globală de consultanță, inginerie software și dezvoltare de produse digitale
  • Microsoft – companie americană, cel mai mare producător de software din lume
  • Profidata Dev – companie elvețiană care livrează soluții software și servicii pentru industria financiară
  • Safeguard Global – companie americană specializată în servicii de HR şi payroll
  • Visma Software România – (companie originară din Norvegia) furnizor de produse software pentru automatizarea și gestionarea proceselor de management în afaceri
  • Bandwidth – companie globală de comunicații
Studentaeu
Bani de la stat pentru studenții care vor să intre în afaceri
desteptarea.ro

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT) va crea o nouă linie de finanțare prin care să faciliteze înfiinţarea de noi incubatoare de afaceri (sau dezvoltarea celor deja existente) în cadrul universităților acreditate din România. Vor putea accesa această linie de finanțare atât tinerii avocați, arhitecți, informaticieni, ingineri etc, cât și alte categorii profesionale. „Tinerii sunt o sursă valoroasă de inovare, iar investițiile în afacerile lor sunt, de fapt, investiții într-un viitor mai bun al României”, au transmis reprezentanții MAT.

Prin acest program se dorește crearea unui mediu de afaceri favorabil dezvoltării şi creşterii IMM-urilor înființate de studenți în an terminal și/sau masteranzi/doctoranzi, absolvenți în ultimii 3 ani, promovarea culturii antreprenoriale şi îmbunătăţirea performanţelor manageriale ale acestor categorii, precum și consolidarea unui sector privat dinamic, capabil să facă faţă forţelor concurenţiale şi competiţiei internaţionale. Totodată, se urmărește creşterea numărului de activităţi economice competitive, întărirea climatului investiţional, precum şi reducerea ratei şomajului în rândul absolvenților de studii superioare. În plus, se dorește dezvoltarea mediului economic local, regional, naţional şi internaţional, prin utilizarea mai eficientă a potenţialului economic şi uman existent în zonă, dar și înfiinţarea şi dezvoltarea de IMM-uri inovatoare, capabile să utilizeze în mod eficient resursele existente şi care, la finalul perioadei de incubare, se vor afla într-o situaţie stabilă din punct de vedere financiar.

Deocamdată, nu se cunosc detalii privind sumele și modul în care pot fi acestea accesate, însă un proiect de procedură de implementare a viitorului program de finanțare urmează să fie publicat atât pe site-ul ministerului www.turism.gov.ro, cât și pe cele ale universităților interesate de colaborare în cadrul programului.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.