EȘTI AICI:
Revista presei – 27 aprilie 2023

Revista presei – 27 aprilie 2023

Departamentul De Geografie Al Un Jpg
Departamentul de Geografie al Universității de Vest din Timișoara prezintă, în premieră, două produse educaționale destinate elevilor ambliopi și nevăzători
telenova.ro

Departamentul de Geografie al UVT participă la Concursul Național de TIC pentru elevii ambliopi și nevăzători, în cadrul căruia va prezenta, în premieră, două produse educaționale destinate elevilor ambliopi și nevăzători: Atlasul Geografic General Tactil al României și Tururile ghidate ale Timișoarei.  Atlasul Geografic General Tactil al României va fi prezentat în 26 aprilie 2023, în cadrul ceremoniei de deschidere a Concursului Național de TIC pentru elevii ambliopi și nevăzători, de la ora 17, la Universitatea de Vest din Timișoara.

Zilele Carierei XXII 7 002
Zeci de firme, sute de tineri și mii de oferte la cea de-a XXII-a ediție a Zilelor Carierei de la UPT
ziuadevest.ro

Sute de tineri au venit, de la primele ore ale zilei de marți, 25 aprilie 2023, la Cantina Universității Politehnica Timișoara, pentru a lua parte la cea de a XXII-a ediție a evenimentului Zilele Carierei, cel mai mare târg universitar de locuri de muncă din vestul țării, organizat de Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC) al UPT. Timp de două zile, studenții și absolvenții au șansa de a lua contact cu reprezentanții celor peste 60 de firme și instituții prezente la eveniment, de a lua pulsul pieței muncii și chiar de a aplica direct pentru ofertele de carieră: joburi, internship-uri sau practică.

În deschiderea evenimentului, conf.univ.dr.ing. Alina Dumitrel, prorector al Universității Politehnica Timișoara, a vorbit despre anul 2023, declarat de Uniunea Europeană ca Anul competențelor, despre nevoia tot mai mare de ingineri bine pregătiți, despre rata mare (peste 90%) de angajabilitate a absolvenților UPT, despre buna relație de colaborare a Politehnicii cu companiile din regiune, Zilele Carierei fiind un bun exemplu în acest sens.

Președintele Senatului Universității Politehnica Timișoara, prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu, s-a referit, în discursul său, la dimensiunea internațională a UPT, membră a E³UDRES², o alianță a universităților antreprenoriale din Europa, care sprijină dezvoltarea orașelor și regiunilor inteligente și sustenabile.

De la distanță, prin apel video, a intervenit și rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, prezent la reuniunea Alianței Universităților Tehnice din România, care a anunțat, cu această ocazie, crearea unui forum al partenerilor strategici ai universităților membre ARUT, pe modelul Comitetului Director al UPT.

Circa 70 Dintre Romani Aloca Sub 25 De Euro Luna Pentru Educatie 18798377
Sindicatele din Educație protestează în fața Guvernului și amenință cu o grevă generală
europalibera.org

Sindicatele din Educaţie au protestat miercuri în Piața Victoriei din București, în fața Guvernului, nemulțumite de salariile prea mici și de planurile coaliției PSD-PNL-UDMR de a le menține veniturile la nivelul anului trecut. De asemenea, sindicaliștii din educației au anunțat un marș de protest în data de 10 mai.

Au fost două zile consecutive de proteste, organizate de sindicatele din Educație, care au invocat salariile prea mici, dar și intenția Guvernului de a plafona cheltuielile de personal la nivelul anului 2022.

Preşedinte Federaţiei Sindicatelor „Spiru Haret”, Marius Nistor, a afirmat miercuri la Prima News că sub doi la sută dintre tinerii bine pregătiţi aleg să intre în învăţământ, transmite News.ro.

„Singurele soluţii pe care ni le dau politicienii sunt următoarele: nu investim în educaţie pentru că nu avem rezultate de calitate”, a afirmat Marius Nistor.

De asemenea, într-un comunicat, sindicaliștii au anunțat că vor organiza un marş de protest la care sunt așteptați peste 15.000 de membri de sindicat, în data de 10 mai, și că strâng semnături pentru a declanșa greva generală.

La finalul săptămânii trecute, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, s-a declarat încrezătoare că nu se va ajunge la grevă generală în învăţământ, iar anul şcolar 2022-2023 va fi încheiat cu bine, potrivit Agerpres.

Dezbatere Legile Educatiei Comisie Invatamant 770x540
Religia intră la Bac, după o dezbatere în viteză pe Legile Educației
spotmedia.ro

Dezbaterile la Legile Educației au fost reluate în viteză, având în vedere că joi expiră termenul limită pentru supunerea la votul plenului Camerei Deputaților a raportului Comisiei pentru Învățământ, în caz contrar proiectul Guvernului riscând să fie adoptat tacit.

Prioritatea politicienilor a fost să „închidă problemele semnalate de cultele religioase”, astfel că au trecut rapid, în doar 15 minute, amendamentele prin care religia e introdusă ca disciplină opțională la Bacalaureat, la proba E, pentru profilul uman, la specializările filologie și științe sociale.

Potrivit Edupedu.ro, amendamentele au fost asumate de mai multe partide prezente și acceptate de reprezentantul Ministerului Educației, secretarul de stat Sorin Ion.

Încă mai pot fi făcute modificări la capitolul Bacalaureat, însă vicepreședintele comisiei de învățământ, Odon Szabo (UDMR), a ținut să precizeze că s-a dorit urgentarea pe aceste amendamente amânate zilele trecute, ca „ să închidem problemele semnalate de cultele religioase“.
O Companie Romaneaca Lanseaza Primul Robot Cu Chat Gpt Integrat 37384400
4 echipe de elevi români pe podiumul Campionatului Mondial de Robotică FIRST din SUA!
jurnalul.ro

3 echipe de elevi care s-au calificat în urma etapei naționale a BRD FIRST Tech Challenge 2023, organizată de asociația Nație Prin Educație, precum și o echipă calificată în urma campionatului FTC din India, ne-au reprezentat țara la Campionatul Mondial FIRST din Houston, SUA. Între 19 și 22 aprilie, spectatorii și urmăritorii online au asistat la competiții pline de adrenalină, iar elevii români s-au întâlnit cu cele mai bune echipe de robotică din toată lumea.

Echipele noastre au fost admirate de către toți participanții, atât grație priceperii lor cât și datorită rezultatelor excelente de anul trecut, când echipa Delta Force din Arad a adus premiul cel mare acasă, câștigând Campionatul Mondial. Românii s-au întrecut cu peste 190 de echipe din toate colțurile lumii și s-au întors acasă învingători, cu 6 premii obținute în SUA.

4 echipe ne-au reprezentat țara, din București, Ploiești, Iași și Pitești, alături de cei 4 finaliști Dean's List din Ploiești, Hunedoara, Focșani și Buzău. Iată premiile obținute de români la Campionatul Mondial din Houston, SUA:

MOTIVATE Award WINNER, pentru echipa Ro2D2 (Jemison division) din Ploiești, Colegiul Național Mihai Viteazu.

MOTIVATE Award 2nd place pentru echipa PEPPERS (Franklin division) din Iași, Liceul de Informatică Grigore Moisil

DESIGN Award 3rd place pentru echipa TehnoZ (Ochoa division) din Pitești, Colegiul Național Zinca Golescu

FINALIST ALLIANCE 1st Pick pentru echipa TehnoZ (Ochoa division)

CONTROL Award 3rd place pentru echipa Autovortex din București, Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu (Edison divison)

FINALIST ALLIANCE 1st Pick pentru echipa Autovortex din București, Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu (Edison divison)

Wipo Cover 2022
România în Indexul Global al Inovației 2022: Analiza locului, fișei și punctajelor de țară. Poziție sub gradul de dezvoltare al țării
cursdeguvermare.ro

World Intellectual Property Organization (WIPO) a publicat Indexul Global al Inovației 2022, în care România se plasează pe locul 49 din 132 de țări analizate.

Ediția din 2022 a Indexului Global al Inovației (a 15-a ediție) urmărește cele mai recente tendințe globale de inovare pe fondul unei pandemii COVID-19 care a încetinit creșterea productivității și evoluția economiilor.

Poziționarea României în Indexul Global (locul 49 general) este chiar mai interesantă dacă este privită din perspectica grupului din care face parte, cel al statelor ”upper middle income” – 36 în total.

Din acest grup fac parte, între altele, China, Turcia, Rusia și Brazilia. În acest grup, România se clasează pe locul 8.

”Partea goală a paharului” este că despre România se afirmă că are o performanță sub așteptări. România nu se situează între statele care supraperformează în materie de inovație relativ la gradul de dezvoltare economică. Statele care se remarcă din acest punct de vedere sunt India, Kenya, Republica Moldova și Vietnam.

București, de exemplu, ca cluster de științe și tehnologie, nu intră în topul primelor 100 clustere de acest gen.

Indexul Global al Inovației analizează 7 grupe mari de date: instituții, capital uman și cercetare, infrastructuri, gradul de sofisticare al pieței, gradul de sofisticare al afacerilor, output-uri de cunoaștere/tehnologie și output-uri de creativitate.

Coalitia Pentru Educatie 1024x1024
Coaliția pentru Educație, o nouă conducere

Pe 24 aprilie 2023 a avut loc Adunarea Generală Anuală a Coaliției pentru Educație, în format online, eveniment ce a adus schimbări atât în componența acesteia, cât și la nivel de Consiliu Director.

Astfel, în cadrul Consiliului Director, Diana Certan, Daniela Vișoianu și Florina Balint și-au încetat mandatele de membre. Au fost alese, cu unanimitate de voturi, noile membre: Silvia Bogdan, din partea Asociației Școala de Valori, Mihaela Năbar, din partea World Vision România și Carmen Lică, din partea Centrului Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională.

Simona David-Crisbășanu (Asociația ROI) a fost aleasă în rolul de Președintă a Coaliției pentru Educație, preluând acest rol de la Diana Certan. Fabiola Hosu (Școala Questfield) este noua Vicepreședintă a Coaliției pentru Educație, iar Silvia Bogdan (Școala de Valori) are rol de Secretar General.

Dezbaterile privind proiectele de lege ale educației au arătat cât de mare este nevoia de propuneri bazate pe argumente, studii și bune practici. Coaliția pentru Educație a dovedit că poate aduce o contribuție valoroasă în acest sens și vom continua să facem acest lucru, având ca repere direcțiile strategice stabilite prin Manifestul Federației”, a declarat Simona David-Crisbășanu, președinta Coaliției pentru Educației. Coliția este mai mult decât suma membrilor și sunt convinsă că, împreună, putem avea o voce mai puternică și un impact mai mare la nivel de sistem. Le mulțumesc colegilor mei pentru încredere și mă bazez pe sprijinul lor”, a adăugat reprezentanta Federației.

ArhivaTIFF SDAj
Adolescenții pasionați de film se pot înscrie la ateliere din cadrul Festivalului TIFF până pe 1 mai
scoala9.ro

„Let’s Go Digital!” se numește atelierul de creație pentru liceeni cu vârste între 14 și 18 ani. Până pe 1 mai, cei interesați să participe pot completa un formular online. Ulterior, vor fi selectați 10 dintre ei și aceștia vor lucra la primul lor film cu sprijinul unor mentori. Organizatorii vor acoperi costurile de participare.

Atelierul „Let’s Go Digital!” din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) a ajuns la ediția numărul 21. Adolescenții care vor să învețe mai multe despre film, fotografie și editare video pot să completeze acest formular de înscriere până pe 1 mai. Cei 10 liceeni selectați – între 14 și 18 ani – vor avea apoi ocazia să învețe de la experți din industria filmului, scrie site-ul festivalului. Costurile de cazare și masă le vor acoperi organizatorii.

„«Let’s Go Digital!» reprezintă o rampă de lansare pentru tinerii creativi, interesați să dezvolte o carieră în industria cinematografică. De la momentul lansării programului și până astăzi, peste 420 de liceeni s-au bucurat de experiența «Let’s Go Digital!». Cei mai mulți dintre aceștia au absolvit ulterior studii în domeniu și au cariere solide în industrie”.

Cineastul Andrei Huțuleac, care a regizat lungmetrajul „Copacul Dorințelor: Amintiri din copilărie”; Anghel Damian, regizorul serialului TV „Clanul”, și Teona Galgoțiu, autoarea scurtmetrajului „Vreau să sparg sera”, nominalizat la Premiile Gopo 2023, se numără printre participanții la acest atelier.

496419
Boloş: "Sunt investiţii în repere care ne definesc ca popor"
bursa.ro

Un număr de 27 de contracte de finanţare pentru modernizarea şi reabilitarea unor situri turistice care fac parte din programul "România Atractivă" au fost semnate astăzi, anunţă Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, potrivit news.ro.

Castelul Huniade, Cetatea Medievală Bistriţa şi mai multe biserici de lemn se numără printre obiectivele care vor fi restaurate.

Ministrul Marcel Boloş a afirmat: "Contractele pe care le-am semnat astăzi au, pe de o parte, o însemnătate economică pentru că vor aduce, fără îndoială, mai mulţi turişti în România şi vor stimula investiţiile private în activităţile turistice din zonele respective. Pe de altă parte, vorbim despre investiţii în repere care ne definesc ca popor, despre o cultură singulară clădită în secole pe care avem nevoie să o preţuim cu adevărat".

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MIPE, obiectivele finanţate sunt incluse în 9 din cele 12 rute care vor fi finanţate prin Componenta 11 - Turism şi Cultură din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

La evenimentul de semnare au participat, alături de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, şi secretarul de stat Csilla Hegedus, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai lăcaşurilor de cult care vor fi reabilitate şi modernizate în cadrul acestei componente din PNRR.

Bani Investitie Planificare Pixabay E1592997434823
ECONOMIE - Apetitul investitorilor europeni „mileniali” de a face investiții mai riscante pe fondul volatilității pieței este mai mare decât cel al generațiilor de dinaintea lor
economedia.ro

Apetitul investitorilor europeni „mileniali” (cei născuți între 1981 și 1996) de a face investiții mai riscante pe fondul volatilității pieței este mai mare decât cel al generațiilor de dinaintea lor, potrivit raportului EY Global Wealth Research Report 2023, deoarece investitorii mai tineri răspund mai activ la evenimentele externe din piață și sunt influențați de acestea, potrivit unui comunicat de presă.

Raportul, care a intervievat peste 2.600 dintre clienții companiilor care administrează averi personale la nivel global, inclusiv 600 din Europa, a constatat că peste o treime dintre milenialii europeni (38%) aleg investiții mai riscante, comparativ cu doar un sfert (24%) dintre „baby boomeri” (cei născuți între 1946 și 1964). Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că peste jumătate (57%) dintre milenialii intervievați au declarat că nevoile lor de investiții au devenit mai complexe (față de 35% dintre cei din generația „baby boom”). Un procent de35% dintre ei recunosc că nu se întâlnesc suficient de des cu consilierul lor pentru a-și revizui obiectivele, ceea ce îi face să fie mai puțin pregătiți (o cifră care scade la 20% în rândul celor din generația „baby boom”).

Potrivit raportului, pe fondul incertitudinii economice prelungite, cererea de consiliere profesională pentru interpretarea șocurilor economice, de piață și politice este în prezent crescută pentru mulți investitori. Cu toate acestea, cererea europeană este în urma mediei mondiale. Sondajul a arătat că 38% dintre milenialii europeni și 34% dintre cei din generația “boomers” caută în mod activ sfaturi de la consilierul lor financiar ca răspuns la instabilitatea sau incertitudinea politică, comparativ cu 42% și, respectiv, 33% la nivel global.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.