EȘTI AICI:
Revista presei – 27 noiembrie 2020

Revista presei – 27 noiembrie 2020

Afisnoapteacercetatorilor27novcuprunariuUVT 297x420
La UVT, Noaptea Cercetătorilor încântă publicul cu știință, pe 27 noiembrie
banatulazi.ro

La Universitatea de Vest din Timișoara, pe 27 noiembrie, Noaptea Cercetătorilor Europeni se pregătește să încânte publicul cu știință, prin experimente trăsnite, fenomene curioase, imagini din culisele cercetării, conferinţe captivante, jocuri și concursuri cu premii atrăgătoare. Participarea la toate activitățile este gratuită.

Acest eveniment se organizează anual, în aceeași zi, în peste 350 de orașe europene, pentru a sărbători cunoașterea, descoperirile și beneficiile cercetării.

Intitulat sugestiv DOREMI-RO, evenimentul face parte din seria de activități dedicate Anului Internațional al Sunetului, o initiațivă globală gândită în scopul stimulării înţelegerii rolului important pe care îl joacă sunetul în toate aspectele societăţii, de la știința sunetului și tehnologiile conexe, până la vorbire, muzică și sunete creative.

La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria Acțiunilor Marie Sklodowska-Curie din proiectul cadru Horizon 2020. Promovat de Comisia Europeană, în România proiectul DOREMI-RO este coordonat de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași și se va organiza simultan în peste 30 de orașe, dintre care menționăm și Timișoara, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Sibiu, Suceava.

Evenimentul Noaptea cercetătorilor de la Timișoara este organizat de Facultatea de Fizică de la Universitatea de Vest din Timișoara, cu sprijinul Departamentului de Relația cu Mediul Preuniversitar, Departamentului de Imagine și Comunicare Instituțională, în parteneriat cu ExperimentariumTM, Facultatea de Chimie, Biologie și Geografie, Facultatea de Educație Fizică si Sport și Facultatea de Muzică și Teatru. Parteneri media al evenimentului sunt UVT-TV și TVR Timișoara.

Anul acesta îi vom avea ca invitați de onoare ai Universității de Vest pe Dumitru Prunariu, primul roman cosmonaut,  președinte onorific al Agenției Spațiale Române, Marius-Ioan Piso, președinte al Agenției Spațiale Române – ambii fiind Doctor Honoris Causa ai Universității de Vest din Timișoara – dar ne vom bucura și de participarea de excepție a reprezentanților Centrului de Cercetari ELI-NP, București, Magurele.

Erasmus
Erasmus Staff Training Week, cu Biroul Erasmus+ al Universității de Vest din Timișoara
ziuadevest.ro

„Seminarul Erasmus+ dedicat învățământului superior”, organizat de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), se desfășoară în perioada 24-26 noiembrie 2020, reunind toate universitățile din România care implementează activități în cadrul programului de mobilități internaționale Erasmus+.

În acest context, se discută cele mai stringente aspecte referitoare la internaționalizarea învățământului superior și continuarea organizării mobilităților internaționale în contextul global cauzat de pandemia COVID-19.

În cadrul unei sesiuni de bune practici, Biroul Erasmus+ al Universității de Vest din Timișoara a fost invitat să susțină o prezentare despre organizarea cu succes și la un înalt nivel calitativ a primei ediții virtuale a evenimentului anual “Erasmus Staff Training Week”.

Prezentarea exemplului de bune practici a fost realizată de către Cristina Cojocaru, Șef Birou Erasmus+ și principal coordonator al ediției virtuale a acestui eveniment, care a avut loc în perioada 5-9 octombrie 2020 și a reunit 98 de participanți, provenind din instituții de învățământ superior partenere cu UVT din 30 de state diferite.

În contextul actual, care afectează  organizarea activităților (internaționale) în format fizic, a fost apreciată la nivel național pro-activitatea Biroului Erasmus+ al UVT și adaptarea rapidă și eficientă la formatul virtual  a unui eveniment organizat deja cu succes la UVT în ultimii 7 ani. Universitatea de Vest din Timișoara a fost nominalizată ca exemplu de bune practici la nivel național și în anii trecuți, în special în ceea ce privește gestionarea mobilităților pentru studenții proveniți din medii dezavantajate și pentru organizarea anuală a evenimentului ”Erasmus Staff Training Week”.

Aula Virtuala 2
Noua aulă virtuală a UVT înregistrează recorduri de audiență
cronicaromana.net

Cultura este de o importanță fundamentală la UVT. Pentru a răspunde acestui principiu de valoare, organizăm din acest an o nouă serie de conferințe, sub genericul „La UVT, cultura este capitală”, de această dată în format digital online.

Miercuri, 25.11.2020, de la ora 18:30, a fost organizată o seară de dialog pe tema „Civilizația și dreptul de a ofensa”, moderată de profesorul și scriitorul Mircea Mihăieș, avându-l ca invitat pe cunoscutul scriitor, filosof și eseist contemporan, domnul Horia-Roman Patapievici.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, subliniază succesul deosebit pe care l-a cunoscut evenimentului organizat de UVT:

Conferința de ieri seară, susținută de cei doi intelectuali de marcă, profesorul Mihăieș în dialog cu invitatul său, domnul Horia-Roman Patapievici, a atras peste zeci de mii de vizualizări în primele 24 de ore de la difuzare. Cei care care au urmărit conferinta LIVE, ieri seară, în cele două ore de dezbatere densă, au fost atrași de noua aulă virtuală a UVT, plină de idei de valoare, demonstrând că, într-adevăr, Cultura este Capitală la UVT, dar și că publicul așteaptă, este evident, tot mai multe evenimente prestigioase, pe care acum le oferim în noul format digital online, prin platforma web a UVT sau prin social-media. Iată că trecerea dezbaterilor în online, la care am fost obligați să recurgem din motive legate de criza Covid-19, are și rezultate benefice, chiar foarte semnificative. Este o trecere la un nivel de vizibilitate mult mai mare al evenimentelor pe care Universitatea de Vest din Timișoara le oferă de acum comunității timișorene și publicului larg din țară și străinătate, odată cu depășirea granițelor și obstacolelor, prin facilitățile oferite de comunicarea online”.

 

Salvati Copii Scoala S 214 Lg8f
Profesorii și elevii vor să se renunțe de tot la tezele școlare: „sunt stresante” și „din alte vremuri”
scoala9.ro

Trecerea tuturor școlilor la învățământul online a ridicat problema susținerii tezelor, testări semestriale la română și la matematică. Decizia Ministerului Educației, după o consultare cu oamenii din sistem, a fost să renunțe în acest semestru la teze. Neașteptat, decizia a fost aplaudată și de elevi, și de profesori. Nu doar că le consideră un factor de stres, dar această lucrare semestrială care valora un sfert din medie, nici n-ar mai fi o metodă de evaluare potrivită pentru școala de azi. „Învățarea și evaluarea se produc zilnic”, nu doar semestrial, este opinia profesoarei de română Monica Halaszi.

Opt din zece elevi de liceu au declarat că nu vor să susțină tezele în format clasic, arată rezultatele unui sondaj al Consiliulul Național al Elevilor, la care au răspuns 50 de mii de elevi. Cererea elevilor a fost ascultată de Ministerul Educației care a anunțat, la început de noiembrie, că tezele școlare nu se mai susțin în acest an școlar, ci că elevii vor fi evaluați pe parcursul anului școlar, sumativ.

Școala 9 a vorbit cu profesori de matematică și limba română pentru a vedea cum vor fi, de fapt, evaluați elevii și ce cred ei despre aceste teze. Profesorii cu care am vorbit au dat și ei același tip de teze când erau elevi și cred că este o metodă de evaluare care nu mai are legătură cu nevoile pedagogiei moderne.

CARTON 2 ROTARIU 600
Din curicula educațională din România nu trebuie să lipsească un curs de securitate cibernetică
cursdeguvernare.ro

„În cazul incidentelor de securitate cibernetică, principala victimă e utilizatorul obișnuit, nu persoane specializate în IT, ci oameni simpli, care se folosesc de tehnologie în viața privată sau la serviciu. 90% din atacurile cibernetice sunt îndreptate spre consumatorii individuali. E mai ușor să speculezi naivitatea unei persoane decât să compromiți sisteme informatice”, a spus miercuri, Mihai Rotariu, Public Affairs & Communication Leader CERT-RO.

„Incidentele de securitate cibernetică sunt facilitate de eroarea umană sau lipsa de educație informatică. Principala problemă cu care ne confruntăm este vulnerabilitatea sistemelor informatice, care sunt de multe ori neactualizate sau neconfigurate corespunzător, ceea ce transmite un semnal negativ, privind o cultură digitală insuficientă”, a mai declarant acesta.

Mihai Rotariu a mai precizat: ”Nevoia acută de digitalizare face ca cererea să depășească oferta existentă – avem nevoie de mai mulți experți în securitate cibernetică dacă vream să avem o economie digitală funcțională la nivel național și european. Din curicula educațională din România nu trebuie să lipsească un astfel de curs de securitate cibernetică. Pe site-ul cert.ro publicăm campanii de conștientizare pe diferite teme – cum să folosești sigur video conference, cum să îți protejezi datele online etc.”

Firme
Primele IMM-uri din vestul României semnează contractele de finanțare pentru microgranturi
tion.ro

Reprezentanții Agenției pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragerea Investițiilor și Promovarea Exporturilor Timișoara anunță că au trimis primele sute de notificări IMM-urilor care vor beneficia de microgranturi.

„Zilele acestea au plecat peste 500 de notificări spre IMM-urile din vestul României, pentru primele firme acceptate la finanțare pe măsura 1- microgranturi! În total vor fi trimise peste 2000 de astfel de notificări către IMM-urile și PFA-urile din județele Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin. Beneficiarii microgranturilor au un termen de 5 zile pentru a semna electronic și trimite contractul aferent acestei măsuri. Primele 200 de astfel de contracte au fost deja semnate de Agenția pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului Timișoara, banii aferenți urmând a fi virați în conturile beneficiarilor în perioada imediat următoare”, au anunțat reprezentanții AIMMAIPE Timișoara.

De asemenea, ei lucrează și pentru a trimite primele notificări privind acceptarea la finanțare a celor care vor beneficia de granturile pentru capital de lucru.

Violentadom
Acasă e un loc periculos sau despre capcana violenței domestice
dw.com/ro

În România, autoritățile constată o creștere a numărului femeilor bătute, violate sau asupra cărora se exercită presiuni psihice în propriile lor case. Este vorba, însă, mai degrabă de o creștere a numărului celor care fac plângeri, care-și conștientizează situația și vor să scape, fiindcă numărul real al femeilor bătute periodic este mult mai mare.

Recent, Poliția Română a dat publicității datele pentru primele șapte luni ale anului, din care rezultă că au fost identificați 4882 de bărbați și 147 de femei care s-au comportant violent în familie. Numărul victimelor este de aproape 5500 de persoane și au fost emise peste 4800 de ordine de protecție provizorii din care circa jumătate au primit confirmarea procurorilor. Pe fondul măsurilor sanitare luate în România, conform Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați au fost înregistrate cu 2,3% mai multe sesizări din partea femeilor agresate de partenerii de viață.

Un studiu calitativ, făcut de medicii de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și de la patru spitale din București, citat de Newsweek România, a scos la iveală că în cele 3 luni de stare de urgență din primăvară au crescut de 4 ori politraumatismele determinate de agresiuni fizice provenite în urma violențelor domestice. Comparația a fost făcută cu perioadele similare din ultimii 3 ani.

Creșterea violențelor din perioada epidemiei a dus la schimbarea parțială a legislației și la adoptarea Legii 183/2020 prin care agresorii care încalcă ordinele de protecție vor putea fi condamnați la închisoare între 1 și 5 ani. Până în luna august, când a fost promulgate această lege, un agresor care încălca ordinul de protecție primea între o lună și un an de închisoare. În plus, ordinul de protecție provizoriu poate fi emis pe loc de Poliție pentru 5 zile, iar ordinul de protecție emis de judecător poate fi pe o perioadă de 6 luni. Potrivit datelor de la Tribunalul București, în perioada 1 aprilie - 20 august 2020, cererile de ordine de protecție s-au dublat față de aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care datele furnizate de Asociația ANAIS subliniază că de la începutul anului polițiștii au intervenit la peste 4000 de cazuri, în fiecare lună, iar 1000 dintre aceste cazuri au fost cu risc iminent. Experții de la ANAIS au ajuns la concluzia că numai între 8 și 10 la sută dintre victimele agresate solicită ordin de protecție la Poliție sau de la judecător.

O cercetare extinsă a Națiunilor Unite (Global Study on Homicide. Gender-related killing of women and girls, 2019) arată că în România, anul trecut, 20.000 de femei au fost lovite în casele lor și că 44 au murit în urma bătăilor primite. De asemenea 30% dintre românce au recunoscut că au fost afectate de violența fizică sau sexuală la un moment dat în viață.

Acasă e un loc periculos și adesea ascuns. Intimitatea de dincolo de ziduri nu este, însă, doar despre siguranța și bucuriile familiei, ci și despre complicațiile vieții, despre nemulțumiri, despre nervi, țipete și chiar mai mult decât atât.

Steagul Ue Oameni Eu Flag People
Sondaj realizat de Parlamentul European: „Românii sunt cei mai optimiști europeni în pandemie”
gandul.ro
Chestionați care este sentimentul care îi descrie cel mai mult în această perioadă, românii au răspuns în proporție de 56% că speranța. Pe de altă parte, francezii, cu mii de morți și zeci de mii de cazuri de infectări pe zi au ales în majoritate „frica”. Spaniolii – sentimentul de neajutorare, peste 70% dintre ciprioți – nesiguranța, iar grecii oscilează între frustrare și furie. Pe de altă parte, olandezii și finlandezii simt încredere, chiar dacă traversează o perioadă dificilă.

Cetățenii europeni au fost întrebați și cât de afectați au fost economic în această perioadă. Majoritatea ciprioților spun că au simțit criza epidemiologică și în buzunare. Pe locul doi în acest top se află grecii, spaniolii și românii. 55% dintre aceștia cred că vaniturile personale au fost deja afectate. La polul opus sunt danezii și luxemburghezii.

Cetățenii din Irlanda, cei mai mulțumiți de deciziile luate de Uniunea Europeană împotriva Covid-19

În ceea ce privește deciziile luate de Uniunea Europeană împotriva Covid-19, cei mai mulțumiți sunt cetățenii din Irlanda, urmați de cei din Malta. Și jumătate dintre români sunt de acord cu reacția UE.

Cetățenii europeni au fost întrebați și dacă ar vrea puteri mai sporite pentru Uniunea Europeană. Cei din Malta și din Portugalia cred în proporție de peste 80% că ar fi un lucru necesar, în contextul pandemiei. La polul opus sunt cehii și suedezii.

Acest sondaj a fost realizat online și prin telefon de Kantar pentru Parlamentul European în perioada 25 septembrie – 7 octombrie 2020. Au participat 24.812 cetățeni din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.