EȘTI AICI:
Revista presei – 28 aprilie 2023

Revista presei – 28 aprilie 2023

1367960pexelsrodolfoclix1024900 Scaled
Program bogat în cadrul Festivalului Ecumenic de Tineret de la Timișoara
tion.ro

Programul „Timișoara 2023, Capitală Culturală Europeană“ are și o componentă ecumenică. Astfel, în perioada 1-7 mai, în orașul nostru va avea loc Festivalul Ecumenic de Tineret.

Grupul Ecumenic de Inițiativă a Tinerilor din Timișoara va organiza, în perioada 1-7 mai, Festivalul Ecumenic de Tineret.

„Festivalu, izvorât din inimile a numeroși tineri creștini, va avea ca motto „Walking all together in the light of Christ“ – „Pășind cu toții, împreună, în lumina lui Cristos“. Logo-ul evenimentului este simbolul XP, cunoscută drept „Monograma lui Isus Cristos“, un simbol creștin timpuriu, constând din primele două litere grecești ale numelui Χριστός (în limba română „Cristos“)”, au transmis organizatorii.

Dsp
Conferinta ,,Contribuția telemuncii la optimizarea relațiilor de muncă si a securității și sănătății în muncă din perspectiva globalizarii”
ziuadevest.ro

La sediul ITM Timis, a fost organizat, împreună cu Universitatea Politehnica Timișoara, conferinta ,,Contribuția telemuncii la optimizarea relațiilor de muncă si a securității și sănătății în muncă din perspectiva globalizarii”.

Aceasta este o tema de actualitate, în contextul digitalizării și utilizării inteligenței artificiale.

Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) sărbătoreşte Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă pe 28 aprilie pentru a promova prevenirea accidentelor şi a bolilor profesionale la nivel mondial. Este o campanie de sensibilizare menită să concentreze atenţia internaţională asupra tendinţelor emergente în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi a dimensiunii la nivel global a leziunilor, bolilor şi deceselor legate de muncă.

28 aprilie este, de asemenea, o zi în care mişcarea sindicală din lume onorează memoria victimelor accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale şi organizează simultan campanii în întreaga lume.

Pensii Speciale Parlament
Rectorii în funcție la intrarea în vigoare a noii legi pot sta încă un deceniu la conducerea universităților, după ce un amendament PSD votat de toți deputații, cu excepția celor din USR, a eliminat forma propusă de Ministerul Educației din proiectul legii
edupedu.ro

Actualii rectori care vor fi în funcție la intrarea în vigoare a proiectului legii învățământului universitar vor putea să rămână la conducerea universităților pentru încă două mandate de câte 5 ani fiecare, după ce aproape toți deputații din Comisia de Învățământ au aprobat un amendament PSD la proiect. Acest amendament a modificat propunerea Ministerului Educației, care prevedea că se ia în calcul și mandatul în derulare la intrarea în vigoare a legii, la numărul maxim.

Concret, amendamentul adoptat la articolul 137, prevede că:

„Durata mandatului de rector este de 5 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate. În calculul numărului maxim de mandate se iau în considerare și mandatele de 5 ani incomplete, întrerupte în urma demisiei, demiterii sau suspendării“.

Amendamentul a fost construit pe loc de PSD, în varianta de text cu amendamente depuse la comisie PSD cerea eliminarea integrală a calcului mandatelor.

Practic, acest text a înlocuit varianta Ministerului Educației, care avea o completare, în sensul că „în calculul numărului maxim de mandate se luau în considerare și mandatele de 5 ani incomplete, întrerupte în urma demisiei, demiterii sau suspendării, precum și mandatele în curs la momentul intrării în vigoare a prezentei legi“.

La scurt timp după aprobare, președinta de ședință a constatat că nu mai există cvorum în comisie și a suspendat ședința până săptămâna viitoare.

Camera Deputaților nu este cameră decizională pentru legile educației. Proiectele vor fi înaintate plenului pentru vot, apoi merg la Senat unde urmează o nouă dezbatere în comisii și plen.
TUIASI 2 1200x801
Alianța Universităților de Știință și Tehnologie primește noi membri și dezvoltă parteneriate cu mediul economic. Rectorul TUIASI: „Avem imaginea unei alianțe solide și vitale pentru România”
bzi.ro

Reprezentanți ai conducerii Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) au participat în perioada 24 – 25 aprilie 2023 la o importantă ședință de lucru a Alianței Române a Universităților de Știință și Tehnologie (ARUST), noua denumire a Alianței Române a Universităților Tehnice (ARUT). La întrunirea celor mai importante universități tehnice din România s-a luat decizia extinderii alianței prin admiterea de noi membri și crearea unui Forum al Partenerilor Strategici, care include parteneri economici importanți ai instituțiilor de învățământ superior tehnic.

Întrunirea a avut loc la Universitatea Tehnică de Construcții București, în cadrul ConstructFEST, un eveniment național important derulat în domeniul construcțiilor. În cadrul acesteia Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” a devenit de facto membru al ARUST și au fost inițiate demersurile pentru ca și Universitatea Tehnică a Moldovei să se alăture. Ambele universități au fost parteneri apropiați ai instituțiilor de învățământ superior tehnic care alcătuiesc ARUST.

TUIASI a fost reprezentată la întâlnire de o delegație condusă de prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul universității, prof. univ. dr. ing. Aurelian Ciocoiu, președintele Senatului, prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare, cât și prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale.

917482324d00a0124bb5444d42260334
Județele cu cel mai mare procent de elevi la orele de religie
newsweek.ro

Foarte probabil, religia va fi materie opțională la bacalaureat cel puțin pentru elevii de la profilul uman. Dar, religia ar putea deveni materia opțională aleasă de majoritatatea tinerilor. În fiecare județ, peste 78% dintre elevi urmează religia în școli.

Aproape 80% dintre elevii din clasele I - XII urmează materia opțională „religie” în școli după cum a scris de curând, în exclusivitate, Newsweek România. Motivele pentru care s-a ajuns la acest procent sunt diverse. Pentru majoritatea elevilor (cel puțin până în clasa a XII-a) au ales părinții. Unii din convingere, alții „de gura lumii”, dar și pentru că „nu avem cu cine lăsa copiii dacă nu se duc la ora de religie”, după cum au explicat unii părinți.

Un număr de 2.142.989 elevi din 2.751.233 înscriși în clasele I - XII urmează la nivel național ora de religie. Un procent de 78% dintre elevi au ales să meargă la orele de religie.

Pe 15 martie 2022, BOR şi alte culte din România au cerut ca elevii să poată alege ca materie de examen la Bacalaureat inclusiv Religia, materie studiată la solicitarea părinţilor/elevului şi parte din trunchiul comun al programei şcolare este logică şi justificată de realitate.

Prin dreptul garantat de Constituţie, şcolile şi liceele au chiar obligaţia de a propune, alături de alte materii opţionale, şi Religia ca materie de studiu, se arăta în cererea cultelor religioase.

Carte Publimedia Shutterstock
Efectul pandemiei și al inflației asupra pieței de carte pentru copii și elevi: scumpiri, dar și digitalizare accelerată
wall-street.ro

Criza generată de pandemie și inflația cu care ne confruntăm în prezent au afectat profund industria culturală, implicit editorii și cititorii. În perioada pandemiei, librăriile fizice s-au închis, târgurile, festivalurile și alte evenimente dedicate cărții au fost suspendate, iar editurile au fost în situația de a anula sau de a amâna lansarea multor cărți. În plus, din iulie 2021, prețul hârtiei a crescut cu 85%, iar până la începutul anului 2023, prețurile de vânzare ale cărților s-au mărit cu până la 10% la reeditări, iar la cele noi, variațiile au fost chiar mai mari.

Felul în care editurile au gestionat valurile multiple de criză a jucat un rol important în menținerea literaturii aproape de cititori și mai ales de tinerii cititori. Cu fiecare generație se redeschide conversația cu privire la cât citesc copiii și tinerii acum, când tehnologia ocupă un segment important din timpul tuturor. Marin Vidrașcu, co-CEO al Grupului Litera, vorbește despre modul în care a gestionat crizele succesive din ultimii ani.

În contextul ultimilor ani, Grupul Litera a căutat modalități noi pentru a stimula lectura în rândul copiilor. Au fost organizate diverse acțiuni cum sunt cluburile de lectură, programele de lecturi în școli, concursurile pentru elevi, pachetele speciale de reduceri, evenimentele dedicate, dintre care Ziua Cărții pentru Copii este foarte apreciat de elevi. Litera are și campanii pe care le organizează constant și care sunt apreciate de elevi, părinți și profesori deopotrivă, precum Ghici cine citește? (un proiect de lectură - joc cu actrița Monica Davidescu pentru micii cititori), Micul Librar (în cadrul căreia elevi de școală primară sunt invitați să prezinte cărți editate de Litera în librării), clubul de lectură Printre litere (proiect național de stimulare a lecturii destinat elevilor de şcoală gimnazială) sau Stand-up comedy cu Andrei Ciobanu și Ionuț Rusu (stand-up cu teme literare pentru elevii de liceu).

Sute De Elevi Din Iasi Vor Participa La Conferinte Pe Teme Legate De Ai Blockchain Si Joburile Viitorului Size24
Romanian Creative Week. Sute de elevi din Iași vor participa la conferințe pe teme legate de AI, blockchain și joburile viitorului
protv.ro
Cum va arăta viitorul în era Inteligenței Artificiale? Dar joburile noastre, în condițiile în care experții estimează că, pe fondul dezvoltării noilor tehnologii, multe dintre actualele joburi vor fi influențate de AI, în următorii ani? Educația, dublată de creativitate și de dechiderea spre noi oportunități, este singura care ne va răspunde, spun specialiștii. Romanian Creative Week (RCW) pune accentul, în ediția din acest an, pe două teme majore pentru tineri: educație și tehnologie.

„De la AI la Web3. Cum ne câștigăm viitorul prin curiozitate și creativitate, eveniment organizat în cadrul secțiunii Innovation & Digital a RCW, se va desfășura în perioada 22 – 25 mai. În fiecare dintre cele patru zile, Vlad Mercori, CEO Stakeborg, și Andrei Constantin, CEO Cryptonita, vor susține conferințe pentru elevii de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Colegiul Național „Costache Negruzzi” și Colegiul Național Iași.

„La Stakeborg, avem constant discuții cu organizații studențești pe teme ce țin de inteligența artificială și blockchain, însă am realizat că studenții știu deja, în mare parte, pe ce direcție vor să meargă. Elevii, însă, sunt în faza în care abia se formează, iar pentru ei cunoașterea este cu atât mai importantă. Studiind aceste domenii, am observat că este un decalaj mare între cât de repede se mișcă tehnologia și ce reușim noi, ca indivizi, să învățăm. Ceea ce ne propunem este să îi familiarizăm pe elevi cu aceste teme și să îi facem să înțeleagă că viitorul lor depinde de noile tehnologii”, explică Vlad Mercori.

Eleviilacalasa 1024x683 1 700x360 2 700x360
Evaluarea psihologică a profesorilor ar putea fi modificată. Peste 80 de cazuri de agresiuni asupra elevilor, din partea profesorilor, în ultimii doi ani – evidență a Avocatului Poporului
edupedu.ro

Peste 80 de cazuri de agresiuni asupra elevilor, din partea profesorilor, din 2021 și până în prezent, se află în evidența Avocatului Poporului, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Conform documentului, la sediul Avocatului Poporului, pe data de 20 ianuarie 2023, a fost organizată o întâlnire la care au participat reprezentanți ai Ministerului Educației, Ministerului Muncii și Ministerului Sănătății, având ca temă examenul psihologic al profesorilor.

Tot în document se arată că, în iunie 2022, instituția Avocatului Poporului s-a autosesizat din oficiu cu privire la neconcordanța prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor, cu modificările și completările ulterioare, cu cele ale Legii nr. 1/2011 a educației naționale, cu privire la examenul psihologic al personalului didactic din instituțiile de învățământ.

În urma discuțiilor din data de 20 ianuarie, s-au stabilit mai multe sarcini. Pe de o parte, Avocatul Poporului transmite Ministerului Educației/Ministerului Sănătății cazuistica privind comportamentul inadecvat al cadrelor didactice. Pe de altă parte, în urma întâlnirii, a rezultat că Ministerul Sănătății are în lucru un proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 355/2007.

În martie 2023, Avocatul Poporului a transmis Ministerului Sănătății numărul cazurilor de agresiuni asupra elevilor.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.