EȘTI AICI:
Revista presei – 28 octombrie 2022

Revista presei – 28 octombrie 2022

Best Global Universities Rankings 2023
UVT în clasamentele internaționale: Rezultate Best Global Universities Rankings 2023
ziuadevest.ro

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este prezentă în clasamentul internațional Best Global Universities Rankings 2023 pe a doua poziţie la nivel național, cu domeniul Fizică, ocupând la nivel național, în topul general, locul al treilea. Topul este realizat de US News & World Report din Statele Unite ale Americii.

În topul general Best Global Universities Rankings, UVT se poziționează pe locul 3 din 15 universități ierarhizate din România. La nivel internațional, UVT ocupă locul 889 din totalul celor 2165 de universități ierarhizate în acest an, din cuprinsul celor 90 de țări de proveninență. În ceea ce privește domeniile științifice, pentru domeniul Fizică, UVT s-a poziționat pe locul 279 la nivel mondial, din 750 de universităţi care ofertează programe de studii similare.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Fizica ne aduce o confirmare internațională de prestigiu și în această ediție a rezultatelor rankingului realizat de US News & World Report din Statele Unite ale Americii. Consemnăm, din nou, o foarte bună situare a UVT, pe locul al doilea la nivel național în cadrul clasamentului universităților românești cu rezultate de marcă în domeniul Fizicii, un succes cu care ne mândrim și care ne obligă, deopotrivă.”

148153385 10159293166302867 3603378712903526256 N 640x400 (1)
Copiii din România, cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială, arată un studiu Eurostat
g4media.ro

Aproape un sfert (24,4%) dintre copiii (sub 18 ani) din UE erau expuşi anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială, comparativ cu 21,1% dintre adulţi (18 ani şi peste), cea mai ridicată pondere a copiilor aflaţi în această situaţie fiind în România (41,5%), Spania (33,4%) şi Bulgaria (33%), arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Cea mai scăzută pondere a copiilor supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială se înregistra anul trecut în Slovenia (11%), Finlanda (13,2%) şi Cehia (13,3%).

Copiii care cresc în sărăcie sau excluziune socială întâmpină dificultăţi în a avea o evoluţie bună la şcoală, în a se bucura de o sănătate bună şi în realizarea potenţialului deplin mai târziu în viaţă. De asemenea, ei se confruntă cu un risc mai ridicat de a deveni şomeri, săraci sau excluşi social ca adulţi.

Copiii se confruntau cu un risc mai ridicat decât adulţii de a fi supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială în 18 dintre cele 27 de state membre UE. Cel mai mare decalaj între cele două grupe de vârstă se înregistra în Luxemburg (10,5 puncte procentuale), România (8,7 pp), Spania şi Austria (ambele 6,8 pp).

În schimb, adulţii se confruntau cu un risc mai ridicat decât copiii de a fi supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială în nouă dintre cele 27 de state membre UE (Letonia, Estonia, Danemarca, Croaţia, Slovenia, Lituania, Ţările de Jos, Finlanda şi Polonia).

Shutterstock 495720517 HDgD
Să postez sau nu poze cu copiii mei pe social media? Ce spun cercetătorii despre „sharenting”
scoala9.ro

Aproape jumătate dintre părinții britanici publică cu regularitate imagini și videoclipuri cu copiii lor, pe rețelele de socializare, încă din primele luni de la naștere. Obiceiul a devenit atât de comun încât a fost botezat „sharenting” (share - a împărtăși + parenting). Specialiștii avertizează însă că expunerea online vine cu anumite riscuri și sfătuiesc părinții să-și ia anumite măsuri de precauție.

În Marea Britanie, peste 40% dintre părinți publică pe Internet fotografii sau videoclipuri cu copiii lor. Acest lucru a devenit atât de comun încât a avut nevoie de un cuvânt al său. Astfel, în iunie 2022, cuvântul „sharenting” a intrat în Dicționarul Oxford English, scrie The Conversation.

Așadar, sharenting = atunci când un părinte publică noutăți, imagini și videoclipuri cu copiii săi pe rețelele de socializare.

Părinții se angajează în sharenting din mai multe motive, notează sursa citată:

- pentru că sunt mândri de copiii lor și doresc să le povestească familiei și prietenilor despre etapele importante și viața de zi cu zi a acestora;
- pentru a căuta sprijin și a oferi sfaturi altor părinți;
- pentru a stoca amintiri.

În plus, scrie The Conversation, poate fi, de asemenea, o sursă de venit. Influencerii, de pildă, pot câștiga sume substanțiale de bani din parteneriate cu branduri atunci când își împărtășesc online viața de familie.

Deciziile cu privire la dacă, unde și cât de mult să publice pe rețelele de socializare reprezintă însă o dilemă pentru mulți părinți. Noii părinți se pot confrunta cu un paradox inconfortabil: ei știu că sharentingul poate avea consecințe asupra vieții private a copiilor lor, dar consideră că social media este o sursă importantă de sprijin și de conectare cu alte persoane care au devenit părinți pentru prima dată.

Este posibil ca unii părinți să considere că nu au de ales. Din ce în ce mai mulți părinți sunt încurajați de către alte persoane să facă sharenting, adesea membri ai familiei sau prieteni, sau chiar instituții - școlile, mass-media (în cazul vedetelor/persoanelor publice) și marile branduri (în cazul influencerilor).

Stadion 620x400
Timișoara poate să aștepte noul stadion. Mult și bine
expressdebanat.ro

Închis în luna februarie din cauză că nu mai era sigur pentru public și jucători, stadionul „Dan Păltinișanu” rămâne încă în picioare, deși demolarea acestuia era programată pentru acest an. Nici până acum nu a fost finalizat studiul de fezabilitate pentru noul stadion.

Demolarea stadionului „Dan Păltinișanu” este strâns legată de aprobarea noii investiții, în guvern. Nici până acum nu a fost finalizat studiul de fezabilitate al noii arene, așa că lucrurile stau pur și simplu pe loc.

„Este în curs de efectuare studiul de fezabilitate, cu documentațiile aferente. Din păcate, în ultimele patru luni nu au fost evoluții pozitive. (…) Mi-au spus că mai sunt de realizat anumite corelări în ceea ce privește trama stradală și ocuparea parcării dintre viitoarea sală polivalentă și stadion, informații care trebuiau furnizate de Primăria Timișoara. Am înțeles că au fost oferite aceste informații. Sperăm să accelereze lucrul la studiul de fezabilitate. Noul termen pe care mi l-au dat pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici care rezultă din SF este finalul anului. Sper să se țină de acest termen. După aprobarea în guvern a acestor indicatori, conform Legii sportului, putem demara demolarea stadionului existent.”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

În luna februarie, CJ Timiș a luat decizia să închidă stadionul după ce nocturna a căzut de două ori în unul din meciurile jucate de Poli Timișoara acasă.

În locul actualului stadion ar urma să fie ridicată o altă arenă, cu 30 de mii de locuri. Investiția, în valoare de aproximativ 120 de milioane de euro, ar urma să fie asigurată de CNI și CJT.

Timișoara este pregătită, din punct de vedere tehnic, să demareze procedurile de demolare a arenei din Timișoara. Primarul a semnat, în mai 2022, certificatul de urbanism pentru noul stadion, iar CJT a desemnat firma care să facă proiectul pentru demolare.

UAIC Iasi 1
Premii pentru profesori, cercetători şi studenţi: cea mai veche universitate din România a sărbătorit 162 de ani de existenţă
ziaruldeiasi.ro

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) a celebrat miercuri, 26 octombrie, 162 de ani de la înfiinţarea primei instituţii de învăţământ superior din România.

Ceremonia a avut loc de la ora 11.00 în Aula Magna „Mihai Eminescu” a universităţii ieşene şi a fost deschisă de către prof.dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

„Misiunea academică a universităţii noastre poate să fie realizată doar prin asigurarea şi menţinerea necesarelor echilibre dintre diferitele ei componente de activitate referitoare la activitatea didactică şi de cercetare ştiinţifică, la calitatea vieţii studenţilor, la strategie, relaţii internaţionale, toate dimensiunile vieţii comunităţii noastre academice”, a spus acesta, în discursul său.

În continuare, rectorul a prezentat aspecte despre evoluţia cooperării academice internaţionale a UAIC, amintind faptul că primul acord de cooperare inter-instituţională a fost semnat în anul 1958 cu Universitatea Friedrich Schiller din Jena, Germania, în prezent UAIC având colaborări cu peste 650 de universităţi, institute de cercetare, academii din întreaga lume.

„La începutul anului 2000, universitatea avea un număr de 40 de acorduri de cooperare, majoritatea cu universităţi europene. În 2014, numărul acordurilor a crescut la 102. În prezent, numărul de acorduri de cooperare este de 161”, a spus prof.dr. Tudorel Toader. La eveniment a fost prezent şi Mihai Chirica, primarul Municipiului Iaşi, fiind prezenţi şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, dar şi a Episcopiei Romano-Catolice. În sală a fost prezent şi prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi.

Profit Economie Judet Vab
Topul celor mai căutate domenii în care vor să se angajeze tinerii români
ziare.com

Tinerii români cu vârsta între 18 – 24 ani își caută activ un loc de muncă, potrivit platformei de recrutare online eJobs, care arată că aproape 600.000 de aplicări din luna septembrie și până acum vin din partea acestora.

Cei cu vârsta între 18 – 24 de ani îi pot ajunge din urmă pe candidații cu vârsta între 25 – 35 de ani, care, în mod tradițional, sunt cei care adună cel mai mare număr de aplicări, de la o lună la alta, arată platforma de recrutare.

Astfel, cu 318.000 de aplicări, septembrie a marcat vârful anului de până acum pentru candidații aflați la început de carieră.

Top joburi căutate de studenții români

Mai mult de 20.000 de joburi entry level sunt disponibile pe eJobs.ro, iar atenția candidaților tineri se îndreaptă în special către acele domenii care fie au un număr mare de poziții deschise și care permit specializarea la locul de muncă, fie către sectoarele care vin cu promisiunea unui salariu mare încă de la început.

Cele mai căutate industrii sunt:

retailul;

call center / BPO;

IT / Telecom;

servicii;

advertising / marketing / PR.

Este, totodată, și categoria care manifestă cel mai ridicat interes față de joburile remote și cel mai scăzut față de locurile de muncă din afara țării.

Din numărul total de aplicări aferente ultimei luni, 18% sunt pentru joburile ce pot fi făcute exclusiv de acasă și 1,3% pentru cele din străinătate, potrivit datelor platformei de recrutare, scrie startupcafe.ro.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.