EȘTI AICI:
Revista presei – 3 mai 2023

Revista presei – 3 mai 2023

CEEMC 2023foto
Echipa Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara s-a calificat în etapa semifinală a "Central and Eastern European Moot Competition"
agerpres.ro

În perioada 28 - 30 aprilie 2023, s-a desfăşurat la Dubrovnik (Croaţia) etapa finală a "Central and Eastern European Moot Competition", prestigios concurs ştiinţific studenţesc de dreptul Uniunii Europene, aflat la a 29-a ediţie, organizat de către Juris Angliae Scientia - British Law Centre, în cooperare cu Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, cu susţinerea altor instituţii ale Uniunii Europene, a Centre for European Legal Studies din cadrul Universităţii Cambridge şi a Clifford Chance.

În etapa finală a competiţiei s-au calificat 18 echipe, printre care şi cea a Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Accesul în această etapă s-a făcut pe baza memoriilor scrise pregătite de către participanţi.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: "Iniţierea în practică ştiinţelor juridice, mai ales în domeniul foarte actual al dreptului Uniunii Europene, impune exerciţii şi simulări aprofundate, în competiţii naţionale şi internaţionale, pe care studenţii de la Facultatea de Drept din UVT le abordează cu tot mai mult succes. Obţinerea acestor rezultate foarte bune de către echipa Facultăţii de Drept, în cadrul "Central and Eastern European Moot Competition", aduce o nouă confirmare a competitivităţii şcolii timişorene de ştiinţe juridice şi contribuie la consolidarea tradiţiei acesteia în prima ligă a celor mai importante centre de pregătire a specialiştilor în drept din întreaga ţară."

Casa Tineretului (1)
O nouă generație de tineri antreprenori în sectorul creativ și cultural, la Timișoara
ziuadevest.ro

Vineri, 5 mai, de la ora 9:00, Casa Tineretului din Timișoara găzduiește „O nouă generație de tineri antreprenori europeni în sectorul creativ și cultural”, eveniment de prezentare a rezultatelor proiectului DIYouth – Digital Youth Training on Creative & Cultural Digital Entrepreneurship.

În 2023, Timişoara, în calitate de Capitală Europeană a Culturii, şi-a asumat promovarea dialogului intercultural, implicarea cetățenilor în viața orașului și promovarea antreprenoriatului cultural și în industrii creative. Fondurile disponibile, interesul public generat de acest program, numeroasele evenimente culturale reprezintă oportunități de afaceri pentru cei ce activează în industrii culturale și creative: film, televiziune, radio, muzică, cărți, presă, design, arhitectură, publicitate, jocuri video etc.

În acest sens, evenimentul le este deschis tuturor celor interesați de sectorul creativ și cultural: noi și viitori tineri antreprenori, profesori, formatori, reprezentanți ai firmelor și autorităților publice. În cadrul său vor avea loc prezentări și discuții cu privire la specificitățile antreprenoriatului în industrii culturale și creative.

Evenimentul va avea loc vineri, 5 mai, de la ora 9:00, în holul Casei Tineretului, str. Arieș nr. 19. Înregistrarea participanților se face online, la https://forms.gle/2GSNr4cjwFs5z4od6, până în 3 mai. Numărul de locuri este limitat. Fiecare participant va primi certificat de participare.

Universitatea Din Bucuresti Foto Unibuc Ro E1559041658145 960x471 (1)
Universitatea din București organizează referendum pentru a decide felul cum va fi ales rectorul pentru următorul mandat: prin concurs public sau alegeri generale
g4media.ro

Comunitatea Universității din București este chemată la vot, în data de 10 mai, pentru a decide astfel modul cum îl va desemna pe rectorul instituției de învățământ superior pentru mandatul 2023-2027. Opțiunile sunt, conform legislației în vigoare, concursul public sau alegerile generale.

Potrivit anunțului, prin acest referendum “sunt declanșate astfel alegerile pentru toate structurile de conducere ale Universității din București, la nivelul rectoratului, facultăților și departamentelor, pentru mandatul 2023-2027”.

Pot vota toate cadrele didactice și de cercetare titulare din cadrul Universității, alături de toți reprezentanții studenților în Senatul UB și în Consiliile facultăților. Votul are loc în trei secții, între orele 8 și 20 ale zilei de 10 mai.

 

Remus Pricopie Foto SNSPA
Remus Pricopie, SNSPA: Între 2011 și 2022, populația tânără a României a scăzut cu peste 1 milion de locuitori
edupedu.ro

Între 2011 și 2022, populația tânără a României a scăzut cu peste 1 milion de locuitori, de la 5,51 milioane la 4,49 milioane, scrie rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, Remus Pricopie, într-un mesaj de Ziua Națională a Tineretului. Acesta mai spune că în ultimii 10 ani, 100.000 de tineri s-au mutat definitiv în alte țări și face apel către clasa politică să acorde mai multe șanse tinerilor, implicându-i în ărocesele de decizie de la nivel central.

„Este ușor să ne așteptăm ca tinerii să urmeze cerințele noastre, dar adevărul este că și noi trebuie să urmăm cerințele lor și să creăm condițiile pentru ca ei să își dorească un viitor în România“, mai scrie Pricopie.

Redăm mesajul rectorului SNSPA:

„Ziua Națională a Tineretului este un moment de bucurie și de celebrare, dar și de conștientizare a faptului că viitorul se construiește nu doar pentru tineri, ci împreună cu tinerii.

Mediul universitar este dedicat tinerilor studenți, formării și dezvoltării acestora ca profesioniști, ca cetățeni și ca oameni. Universitățile sunt și un model bun de implicare a tinerilor în construirea prezentului, vocea lor în deciziile acestora fiind deosebit de importantă, cu 25% dintre membrii consiliilor facultăților și senatelor universitare, precum și prin participarea lor în celelalte comisii importante din universități și de la nivel național. Personal, sunt foarte atent la opinia studenților și nu susțin decizii față de care aceștia se opun.
Robotica Iasi
”Ardeii Iuți” din Iași: Premiul II la cel mai mare concurs de robotică din lume
rfi.ro

First World Championship a reunit recent la Houston, Statele Unite, peste 190 de echipe din 23 de țări. Patru echipe din România s-au înfruntat la Houston cu cei mai buni. Și celelalte trei echipe ale României, din Pitești, Ploiești și București, au fost premiate la First World Championship Houston.

24 de elevi de la mai multe licee din Iasi fac parte din echipa „Peppers”. O premieră în România, spune mentorul elevilor, profesor Mirela Țibu, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”. Competiția a fost una dură. Jucau de dimineață până seara, se antrenau și au făcut față unor provocări la care nici nu s-au gândit.... Iar profesorul Mirela Țibu crede că locul doi obținut este cu atât mai prețios cu cât sunt echipe din alte țări care beneficiază de fonduri generoase. În timp ce „Peppers” trebuie să facă față condițiilor competiției cu bani obținuți din sponsorizări dublați de multă, multă creativitate...

„M-am simțit foarte bine că am fost român pentru că acesta a fost scopul nostru de la început. Să mergem să reprezentăm țara, să arătăm că România e o țară în care se face robotică. Pentru că nu se poate vorbi doar din statistici. Din statistici se poate spune de la început că România este a treia cea mai competitivă zonă din lume. După Statele Unite și China, dacă nu mă înșel. Nu numai noi ci și celelalte echipe din România suntem niște echipe de care trebuie să le fie frică. Trebuie să încercăm să dăm tot ce putem ca să le arătăm americanilor că și noi știm să facem roboți” povestește cu emoție Andrei Bălășescu, elev în clasa a XI de la Moisil. Face parte din echipa de robotică „Peppers”, care e doar una dintre echipele de robotică la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”.

Shutterstock 506137015 NFgh
Doar 2% dintre elevii și studenții români lucrează în timpul școlii. În Olanda, 70%
scoala9.ro

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la rata de angajare a elevilor și studenților cu vârste între 15 și 29 de ani, potrivit Eurostat. La capătul opus este Olanda, unde 70% dintre tineri lucrează și merg, în același timp, și la ore. Cercetările arată că tinerii care muncesc încă de pe băncile școlii învață să-și gestioneze mai eficient timpul și devin mai responsabili și mai motivați. Cu toate astea, peste 60% dintre tineri nu vor fi pregătiți pentru un loc de muncă, în 2030. Cum îi pot sprijini școlile?

Media de angajare a persoanelor cu vârste între 15 și 29 de ani este, la nivelul Uniunii Europene, de 23%. Procentul se referă doar la cei care urmează și o formă de învățământ.

România se află mult sub media UE, cu 2% dintre elevi și studenți angajați. O situație similară este și în Slovacia (4%), Ungaria și Bulgaria (5%), potrivit raportului Eurostat pe anul 2021. Comparativ, în Țările de Jos 70% dintre elevi și studenți au un loc de muncă, în Danemarca, aproape jumătate dintre ei, iar în Germania, 42%.

Numărul tinerilor din întreaga lume care nu au un loc de muncă, nu sunt înscriși într-o formă de învățământ sau nu urmează o formare profesională este la cel mai ridicat nivel din 2005, arată datele Organizației Internaționale a Muncii. Pandemia de COVID-19 a adâncit și mai mult criza.

Image 2021 11 7 25162627 41 Elevi Scoala
Profesorii și angajații din învățământ primesc vouchere de vacanță anual, până în 2026, după ce noul regulament de acordare a fost aprobat prin ordin de ministru
edupedu.ro

Profesorii și angajații din învățământ vor primi vouchere de vacanță și cel puțin în următorii 4 ani, conform ordinului de ministru nr. 4.072/2023, semnat pe 26 aprilie, obținut de Edupedu.ro. Voucherele vor fi emise și în acest an doar pe suport electronic, la fel ca anul trecut. Nu este precizată data acordării acestor beneficii, însă ordinul încă nu a apărut în Monitorul Oficial.

Suma de 1.450 de lei este impozabilă în luna în care beneficiul este acordat, iar potrivit Codului Fiscal, impozitul pe venit este de 10% în acest caz. Concret, angajații care primesc aceste vouchere trebuie să plătească 145 de lei impozit.

Regulamentul de acordare a acestor vouchere pentru perioada 2023-2026, aprobat prin ordin de ministru, prevede că „beneficiază de acestea persoanele care au desfășurat efectiv activitate în anul pentru care se acordă, iar valoarea voucherelor de vacanță este proporțională cu perioada lucrată”.

În anii trecuți, aceste beneficii s-au acordat în luna iunie, cu excepția anului 2021, când au fost suspendate pe fondul pandemiei. Potrivit documentului consultat, cei care nu vor să primească au 30 de zile la dispoziție să depună o cerere pentru asta, de la publicarea în Monitorul Oficial a ordinului de ministru. Asta ar însemna că în luna mai vor fi desfășurate aceste proceduri și cel mai probabil în iunie ar urma să fie făcute alimentările de carduri.

UAIC Amfiteatru 391x260
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, marţi, că în noua lege a învăţământului superior s-au introdus sancţiuni consistente pentru persoanele care vor să cumpere sau să vândă lucrări de doctorat, licenţă sau masterat
edumanager.ro

„S-au introdus sancţiuni consistente în discuţia de la comisie. Ne dorim să descurajăm fenomenul atât de oferire, cât şi de cumpărare a unor astfel de lucrări. Este absolut necesar ca integritatea tuturor tipurilor de lucrări de finalizare, licenţă, masterat, doctorat să fie asigurată şi de aceea sancţiunile sunt descurajatoare pentru orice tentative de acest tip. De altfel, cred că progresul tehnologic ne va şi ajuta să descoperim mult mai eficient astfel de tentative”, a spus Deca la Palatul Parlamentului, întrebată ce părere are despre sancţiunile introduse în lege pentru persoanele interesate să cumpere lucrări de master sau de doctorat.

Întrebată cum se vor descoperi aceste site-uri care se ocupă cu vânzarea de lucrări de licenţă, masterat sau doctorat, Deca a spus: „Ele sunt cunoscute în lumea academică. În multe cazuri există şi anunţuri sau fluturaşi care sunt distribuiţi în comunităţile academice. Este, cred eu, destul de facil, într-o primă fază, ca acele comisii de etică de la nivelul universităţilor să se autosesizeze şi să ridice această chestiune. Avem şi prevederi care clarifică exact care este riscul la care se supun. Cred că este bine să mediatizăm aceste lucruri, pentru că învăţământul superior românesc nu poate produce performanţă, nu poate răspunde nevoilor societăţii, dacă nu respectă norme de etică şi integritate”.

Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor a adoptat marţi mai multe amendamente la proiectul legii privind învăţământul superior, la capitolul „răspundere juridică”, la propunerea deputaţilor PSD.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.