EȘTI AICI:
Revista presei – 4 mai 2023

Revista presei – 4 mai 2023

437819e2 55b3 4fd5 A961 5bbaeea4ef9c
Cultură și ideologie, invitat Mircea Martin, la UVT
timisoara2023.eu
Vă invităm să participați la conferința cu tema „Cultură și ideologie”, susținută de reputatul profesor universitar, critic literar și eseist român, Mircea Martin. Evenimentul va avea loc la Universitatea de Vest din Timișoara, în Amfiteatrul A01, la ora 18:00, în data de 10 mai.
Mircea Martin este cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în domeniul literaturii românești și universale, cu precădere în studiul intertextualității și teoriei literaturii.
Dacă doriți să aflați mai multe despre acest subiect, nu ratați această oportunitate unică de a învăța de la unul dintre cei mai importanți critici literari ai României.
Evenimentul face parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte și Consiliul Județean Timiș. Eveniment organizat cu sprijinul CTP.
Upt4mai23
Timișoara – între paradigmă și parabolă
ziuadevest.ro

Joi, 4 mai 2023, de la ora 13:00, în Sala Mare a Senatului Universității Politehnica Timișoara, din Piața Victoriei nr. 2, va avea loc lansarea antologiei ”Timișoara între paradigmă și parabolă”, ediția a doua revizuită și adăugită, publicată de Universitatea Politehnica Timișoara alături de Fundația Politehnica Timișoara și Asociația Culturală 3600.

Volumul apărut la Editura Politehnica a fost editat de Elena Jebelean, Alina Mazilu, Eleonora Ringler-Pascu și Daniela Șilindean și reia, într-o formulă nouă, un proiect realizat în anul 2001 împreună cu un grup de studente de la Facultatea de Litere, Filosofie și Istorie din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Cartea propune texte literare dedicate, de-a lungul timpului, orașului Timișoara de către o serie întreagă de scriitori. Acestea sunt însoțite de fotografii realizate de arhitecții Hortensia și Mihai Botescu. Sunt opere care invită cititorul la o călătorie în spațiu și timp. Pluralismul și multiculturalitatea sunt redate prin mărturii scrise în limbile germană, maghiară și sârbă, pe lângă cele în limba română – în încercarea de a vorbi despre ideea de identitate și conștiință etnică, volumul constituindu-se ca o oglindă textuală și fotografică a ceea ce poate însemna Timișoara.

Tincuta Marin Chapter 3 2022
Zeci de evenimente în luna mai, cu ocazia Timișoara 2023
expressdebanat.ro

Universitatea de Vest organizează în luna mai trei conferințe marca „La UVT, Cultura e Capitală”, una dintre ele avându-l ca invitat pe Jean Pierre Sauvage – laureat al premiului Nobel pentru Chimie. Accesul este gratuit.

De asemenea, în perioada 18 – 31 mai, la Timișoara, vor avea loc cinci concerte simfonice inedite precum și un curs de dirijat cu maestrul Cristian Măcelaru.

Totodată, Tincuța Marin, Chapter 4 (18 mai – 7 iulie) și Scores for Anthropocene. Notation, movement and immateriality in contemporary sculpture (26 mai – 14 iulie) sunt noile expoziții care pot fi vizitate la Galeria Jecza, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 11.00 – 19.00.

Începând cu 4 mai, la Cazarma U, pot fi văzute de către public 4 expoziții permanente care surprind evoluția sculpturii românești. Lansarea expoziției intitulate după SCULPTURĂ / SCULPTURĂ după (4 mai – 30 noiembrie) va avea loc în perioada 4 – 7 mai, iar accesul este gratuit pe durata acestei perioade.

Conservare Restaurare 460x640
Eveniment de prestigiu la Muzeul de Artă din Timișoara: Conferința Internațională de Conservare și Restaurare Ecologică
pressalert.ro

Muzeul de artă timișorean găzduiește în zilele de 4 și 5 mai cea de-a V-a Conferință Internațională de Conservare și Restaurare Ecologică (GREEN) a Patrimoniului Cultural, anunțată ca o nouă etapă de prezentare a inovațiilor și noilor perspective în domeniu, un proiect de anvergură  sub patronajul UNESCO România și ICCROM.

Întâlnirea, dedicată în primul rând specialiștilor și cercetătorilor din mediul universitar și muzeal internațional, va fi dedicată discuțiilor despre interpretarea diversă a conceptului de „verde” și accelerarea folosirii materialelor și metodelor eco-durabile pentru conservarea patrimoniului cultural. Sănătătea restauratorului, protecția mediului, tehnologiile de conservare a patrimoniului cultural în muzee și situri culturale, precum și tratamentele de restaurare, sunt doar câteva din subiectele prevăzute.

Povestile
Poveștile Timișoarei! Patrimoniul sub reflectoare – inedit spectacol caritabil, la Gala Aniversară Pentru Voi 2023
ziuadevest.ro

Ineditul spectacol caritabil ”Patrimoniul sub reflectoare” organizat, marți 2 mai, la Filarmonica Banatul, cu prilejul Galei Aniversare Pentru Voi 2023, a avut un succes extraordinar și a reușit să facă un cerc peste timp, să reunească trecutul cu prezentul cu ajutorul artei teatrale și al dansului, transmițând multă emoție și bucurie celor prezenți.

“Diferite segmente ale comunității din Timișoara sunt alături de noi, în această seară la spectacolul pregătit de Universitatea Politehnica Timișoara, care este dedicat susținerii serviciilor sociale  ale Fundației Pentru Voi.

În numele celor 200 de beneficiari, persoane cu dizabilități intelectuale, aș vrea să mulțumesc celor care au venit astăzi, alături de noi, în frunte cu Mitropolia Banatului și cu Primăria Timișoara.

Serviciile sociale ale Fundației Pentru Voi sunt oferite în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Timișoara de 26 de ani. Mulțumim frumos!

Tot alături de noi sunt și cei doi subprefecți, Sorin Ionescu și Ovidiu Drăgănescu, și doamna director adjunct al DGAPC Timiș, Monica Trușcă. Mulțumesc și Dianei Andone, coordonatoarea CEL din cadrul UPT și membră în corpul Pentru Voi. Mulțumim, Diana!”

Laila Onu a mulțumit și rectorului UPT. Florin Drăgan, dar și lui Claudiu Ilaș, directorului Muzeului Național al  Banatului, partener în proiect, Magnum Sport Team și Oanei Antonovici, actriță, firmei Berg Banat și cofetăriei Codrina, sponsori.

Laila Onu a mulțumit și Clubului Rotary Timișoara, care este partenerul Fundației Prntru Voi de 26 de ani.  “Mulțumesc tuturor!”, a fost mesajul Lailei Onu.

3 11
CULTURĂ - Cazarma U din centrul Timișoarei se deschide pentru artă. Șapte luni de expoziții de sculptură și viață
rfi.ro

Cazarma U din centrul Timișoarei se deschide pentru public a doua oară în ultimii 10 ani. Timp de șapte luni, pe 10.000 metri pătrați, sculptura va fi la ea acasă, iar pentru mulți timișoreni va fi ocazia de a intra în premieră în vechiul edificiu militar, nefolosit de zeci de ani.  „după sculptură / sculptură după” spune, în anul Capitalei Culturale Europene, o poveste despre frumos și despre viața care, în condiții oricât de vitrege, găsește mereu o cale să triumfe.

E una dintre cele mai impunătoare clădiri din centrul Timișoarei și, cu toate acestea, cei mai mulți dintre localnici nu au călcat niciodată în interiorul ei. Cazarma U e în picioare, într-o formă sau alta, de aproape 300 de ani, iar zidurile ei golașe au devenit, în ultimii ani, suport pentru graffiti-uri mai mult sau mai puțin inspirate. Dacă ajungi în Piața Unirii n-ai cum să n-o remarci, într-un colț, sobră și intimidantă. Ferestrele rămase de mult timp fără geamuri nu sunt niciodată luminate și n-ai cum să nu te întrebi cum e în spatele lor.

Peste câteva zile, curioșii vor primi răspunsuri, după ce vechiul edificiu militar va fi deschis oficial pentru un mega-proiect, pus la cale de Fundația Triade și Attila Kim Architects. Se numește „după sculptură / sculptură după” și, în următoarele șapte luni, va găzdui lucrări mai vechi sau mai noi ale aproape 80 de artiști. El va căuta să lămurească, într-un fel sau altul, locul pe care sculptura românească îl are azi și cât de inovatoare îi mai sunt resursele, după experiența lui Brâncuși.

Ligia Deca Govgov
Ligia Deca anunță că au fost incluse noi competenţe în curriculumul naţional, astfel încât elevii să devină adulţi responsabili, "mai preocupaţi de societatea în care trăiesc"
antena3.ro

"O educaţie mai bună înseamnă o lume mai bună. Pe lângă ştiinţe exacte, cultură şi artă, şcoala are rolul de a-i învăţa pe elevi cum pot deveni adulţi responsabili. Adulţii care îşi cunosc drepturile sunt mai preocupaţi de societatea în care trăiesc. Le pasă de mediul înconjurător şi dau dovadă de respect faţă de ceilalţi oameni.", a scris Deca pe pagina sa de Facebook referindu-se la proiectele de legi ale Educaţiei.

"Şcoala le va insufla elevilor aceste valori - de aceea, am inclus în curriculumul naţional noi competenţe civice şi de protejare a mediului", a transmis Ligia Deca.

Potrivit ministrului, educaţia civică este importantă întrucât reprezintă un instrument prin care elevii vor fi mai conştienţi de lumea în care trăiesc şi vor dezvolta abilităţi folositoare pe tot parcursul vieţii.

"Ei vor şti care este rolul lor în societate şi vor fi mai încrezători să acţioneze când va fi nevoie", a adăugat demnitarul.

 

4136156profesorscoalaelevi
NOU in Legile Educatiei: Curs obligatoriu de formare in managementul educational pentru directorii si directorii adjuncti aflati la primul mandat
ziare.com

„Viitorul copiilor noștri depinde de deciziile luate de conducerea instituțiilor în care învață. Orice schimbare sau hotărâre poate să influențeze modul în care elevii se simt la școală și șansele pe care le au la o educație de calitate.

Prin noile Legi ale Educației, sprijinim profesional directorii și directorii adjuncți aflați la primul mandat și asigurăm un management de calitate cu o nouă măsură: introducerea unui curs obligatoriu de formare în managementul educațional. De asemenea, aceștia vor fi sprijiniți de un mentor pentru management”, au transmis azi reprezentanții Ministerului educației,într-o postare pe contul de socializare al Ministerului Educației.

 

 

UAIC Amfiteatru 391x260
La ce vârstă se vor pensiona cadrele didactice universitare. Amendament la Legea Educației, adoptat în Camera Deputaților
cluj24.ro

Proiectul legii învăţământului superior a primit raport de adoptare în Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.

Membrii comisiei au dat raport de adoptare cu amendamente cu majoritate de voturi, iar 6 deputaţi au votat ”împotrivă”.
Printre amendamentele adoptate de comisie se numără și cel care privește pensionarea personalului didactic.
Astfel, comisia a decis că personalul didactic se pensionează la împlinirea vârstei de 65 de ani, iar la cererea titularului se poate menţine această funcţie până la finalul anului universitar.
Adultiisitinerii
Cine îi va întâmpina acasă pe tinerii care se întorc? / Deschiderea către diversitate e foarte importantă
g4media.ro

“O țară care se concentrează pe gândirea critică, pe exprimarea deschisă și schimbul de idei”, dar și una care știe să-i întâmpine pe tinerii care se întorc de la studii făcute în străinătate, în loc să se teamă de ei. Așa ar trebui să arate rezultatul reformei în educație, în opinia Rebeccăi Zeigler Mano, expertă americană în educație, specializată în asistarea elevilor și studenților din diverse țări, care doresc să învețe în SUA. Elevi care, spune ea într-un interviu acordat Edupedu.ro, sunt atrași de studiile în străinătate inclusiv prin prisma diversității oferite acolo – diversitate care, în România, este ținta obiecțiilor politice și religioase în ultimele faze ale discuțiilor pe proiectele de legi ale educației.

Rebecca Zeigler Mano a discutat pe Edupedu.ro despre reformele în sistemul educațional, prin prisma tinerilor care pleacă la studii în străinătate și revin în țară, dar și despre provocările de care au parte aceștia – la plecare și la întoarcere deopotrivă.

“Nu poți să îi învinovățești pentru momentul când pleci, dar când revin și nu îi întâmpină nimeni, poți să îi învinovățești? Ei nu au nevoie de covor roșu, au nevoie de cineva care înțelege că aduc cu ei ceva valoros. O țară se va dezvolta pentru că e deschisă la idei noi, iar ei sunt deschiși la noi feluri de a gândi”, spune ea.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.