EȘTI AICI:
Revista presei – 5 mai 2023

Revista presei – 5 mai 2023

8913338universitateadevestuvt3
Condiții speciale la examenul de admitere la UVT Timișoara, pentru candidații cu CES sau cu dizabilități
educatieprivata.ro

Cel puțin zece locuri finanțate de la bugetul de stat sunt disponibile pentru candidații cu cerințe educaționale speciale (CES) sau cu dizabilități, la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), pentru care aceștia au posibilitatea de a candida separat.

Candidații pot aplica atât pe locuri finanțate de la bugetul de stat repartizate special pentru această categorie, cât și pe locuri finanțate de la bugetul de stat adresate tuturor cetățenilor români sau ai Uniunii Europene, sau pe locuri cu taxă, anunță instituția academică.

Candidații cu cerințe educaționale speciale (CES) sau cu dizabilități vor putea beneficia de loc special dedicat lor doar dacă vor promova proba de admitere aferentă programului de studii la care s-au înscris.

Pentru candidații cu dizabilități, în baza documentelor doveditoare, probele de admitere pot fi adaptate în funcție de tipul și severitatea dizabilității. Acestea cuprind modalități alternative de parcurgere a textului (large print, Braille, lector, cititor de ecran), timp suplimentar pentru rezolvarea sarcinilor etc.

„Pentru candidații cu tulburări specifice de învățare și cu tulburări senzoriale, în baza certificatului de diagnostic eliberat de organismele competente, la cerere, adaptarea procedurilor de examinare în cadrul procesului de admitere, se face prin:

    1. asigurarea unui timp suplimentar față de timpul alocat inițial pentru elaborarea lucrării;
    2. în cazul candidaților cu dislexie citirea subiectelor este asigurată de către un membru al comisiei de admitere de la nivelul facultății; subiectele se citesc pe rând, în ordinea în care se elaborează lucrarea;
    3. în cazul candidaților cu disgrafie, candidatul are dreptul la evaluare orală sau va dicta conținutul lucrării către un membru al comisiei de admitere de la nivelul facultății;
    4. în cazul candidaților cu discalculie se asigură folosirea calculatorului de buzunar/birou, tablă pitagoreică sau tabele cu formule”, potrivit site-ului UVT.

În cazul în care aplică mai mulți candidați cu CES sau cu dizabilități pe locuri special destinate acestora decât numărul de astfel de locuri disponibile la nivelul UVT, pentru ciclul de studii universitare de licență, departajarea acestor candidați se va face, în primul rând, după media obținută la examenul de bacalaureat, și apoi, în caz de medii egale, după notele obținute la probele de la examenul de bacalaureat, în ordine (Limba și literatura română, proba obligatorie a profilului, proba la alegere a profilului și specializării).

La ciclul de studii universitare de masterat, în aceeași situație, departajarea se va face după media examenului de finalizare a studiilor universitare de licență, iar apoi, în caz de medii egale, după media anilor de studii universitare de licență.
Cosr
Campioana olimpică Ana Maria Brânză, ambasadorul UVT Liberty Marathon 2023
expressdebanat.ro

În 2023, la a șasea ediție a UVT Liberty Marathon, noul ambasador al competiției anuale este campioana olimpică Ana Maria Brânză, multiplă campioană mondială și europeană, declarată de trei ori cea mai bună spadasină din lume.

În baza acordului de colaborare dintre COSR și UVT, în care este prevăzut rolul COSR de a recomanda anual personalitățile vieții sportive care urmează să participe la UVT Liberty Marathon, ca personaje simbol ale mișcării sportive din România, campioana olimpică Ana Maria Brânză va semna medalia UVT Liberty Marathon 2023, oferită celor peste 2.500 de participanți la ediția din acest an a evenimentului.

„Rolul oficial de Ambasador UVT Liberty Marathon 2023 pe care Ana Maria Brânză îl va îndeplini în ediția din acest an este deosebit de important pentru toate generațiile de participanți la competiție și pentru marele public, susținând mesajul de sportivitate pe care UVT îl propune comunității: UVT Liberty Marathon este o demonstrație vie a alegerilor care ne fac diferiți, care ne fac unici și liberi, dezvoltate prin sport și sănătate, printr-o educație sportivă complexă și prin conștientizarea valorii universale a culturii vieții armonioase și a sportivității.”, a anunțat Marilen Pirtea, rectorul UVT, în conferința de presă susținută joi la sediul COSR.

„Mulțumesc Universității de Vest din Timișoara pentru acest prilej special și onorant de a juca rolul de Ambasador UVT Liberty Marathon 2023. Mă bucur să pot transmite public celor care apreciază sportul și sunt adepții culturii sportive că, pe data de 1 octombrie, Timișoara va fi și Capitala Europeană a Culturii sportive, la UVT. Vă așteptăm!”, a declarat Ana Maria Brânză

Ediția 2023 a UVT Liberty Marathon va avea loc în 1 octombrie. Competiția este adresată alergătorilor experimentați și tinerilor sau copiilor aflați la prima experiență de alergare. Înscrierea pentru una dintre categoriile de curse permite fiecărui alergător să aleagă provocarea potrivită, competiția ce i se potrivește: maraton (42 km), semimaraton (21 km), ștafetă maraton (42 km), ștafetă semimaraton (21 km), Cros (10.5 km) și Cros (2 km).

Vodafone Innovation Hub 4 Scaled
Vodafone inaugurează la Universitatea Politehnică București primul Centru de excelență pentru cercetare și dezvoltare digitală
economica.net

Vodafone România a inaugurat joi primul centru de excelență din cadrul Universității Politehnica din București (UPB). Sub titulatura Vodafone Innovation Hub, laboratorul este un concept multidisciplinar, bazat pe activități didactice, de cercetare și de susținere a startup-urilor, reunind, astfel, o serie de preocupări academice din domeniul electronicii, telecomunicațiilor și tehnologiei informației.

Totodată, Vodafone Innovation Hub este un incubator de cercetare, dezvoltare și inovare în zonele de interes, precum: 5G/6G, IoT/IoE, AI, MPN, Open RAN, Edge Computing și robotică.

„În 25 de ani, de când Vodafone este prezentă în România, nu am încetat să investim în societate și în educație prin proiecte pe care le-am susținut, prin inovație și tehnologie, prin parteneriate puternice precum acesta. Trăim într-o lume dinamică, tehnologia evoluează într-un ritm alert, iar rolul Vodafone este să investească în generația de mâine. Onorăm această promisiune prin laboratorul inaugurat astăzi. Este mai mult decât o investiție strategică, este o garanție că cei mai buni specialiști pot să ofere educație continuă și să formeze noi profesioniști. Politehnica este unul dintre centrele de excelență care ajută România să rămână în vârful clasamentelor în materie de IoT, AI, Open RAN și tehnologii ale viitorului, iar Vodafone este unul dintre cei mai mari promotori ai digitalizării României”, a declarat Achilleas Kanaris, CEO Vodafone România.

Creier Inteligenta Artificiala Pixabay E1616163772203 640x400
Un proiect european de 10 milioane de euro în domeniul inteligenţei artificiale, implementat de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj
g4media.ro

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca va implementa un proiect din domeniul inteligenţei artificiale, cu un buget de 10 milioane de euro, care îşi propune crearea unor programe interdisciplinare inovative în conturarea expertizei AI necesare în prezent în mediul industrial, relatează Agerpres.

„Universitatea «Babeş-Bolyai» din Cluj-Napoca va implementa ca membru al unui consorţiu format din 17 institute de cercetare, parteneri industriali şi universităţi de top din Europa, un proiect european de mare anvergură în domeniul Inteligenţei Artificiale (AI). Proiectul Artificial Intelligence for Connected Industries (AI4CI) îşi propune crearea unor programe interdisciplinare inovative în conturarea expertizei AI necesare în prezent în mediul industrial pentru abordarea provocărilor şi fructificarea oportunităţilor generate de folosirea inteligenţei artificiale în sisteme şi echipamente conectate. Sunt vizate aplicaţii verticale AI4CI de mare impact pentru sisteme industriale automate, sisteme IIoT (Industrial Internet of Things) şi vehicule autonome conectate”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de UBB.

Potrivit sursei citate, misiunea proiectului AI4CI se aliniază astfel strategiei europene pe IA, care identifică dezvoltarea inteligenţei artificiale în contextul industrial ca pas critic în atingerea obiectivului UE de a deveni lider în Inteligenţa Artificială.

„Proiectul AI4CI va fi implementat în următorii 4 ani şi are un buget total de 10 milioane euro. Programul dezvoltat de AI4CI va asigura o pregătire de elită a viitorilor specialişti în inteligenţa artificială, un domeniu cu o evoluţie remarcabilă şi dezvoltare rapidă”, se mai arată în comunicat.

3215706filmeucraina
Festival de film ucrainean, pentru prima dată la Timișoara - la UVT
tion.ro

„Seeing Ukraine” este primul festival de film ucrainean care va are loc la Timișoara. Filmele vor putea fi vizionate în perioada 5-8 mai la Universitatea de Vest, în grădina Institutului Francez și la Facultatea de Arte și Design.

Filmele prezentate în cadrul festivalului „Seeing Ukraine” pe parcursul a patru zile provoacă publicul să reflecteze asupra implicațiilor războiului, dar și să reconsidere termenul de „solidaritate”.

„De mai bine de un an, Ucraina se află în centrul discursului public social și politic. De la începutul conflictului armat în 2014 și, mai recent, de la războiul de agresiune pe scară largă al Rusiei împotriva țării noastre vecine, o serie de cineaști ucraineni și străini au ales să descrie acest conflict complex în filmele lor.

Împărțite în două categorii – documentare și filme de artă – filmele invită spectatorii să înțeleagă mai bine situația complicată și macabră contemporană într-un cadru mai larg, dar și să descopere perspectivele minorităților și ale femeilor. În operele lor, mulți dintre cineaștii selectați dezvăluie esența societății ucrainene plină de contradicții și individualitate, mai ales în anii premergători invaziei, înfățișând o cultură efervescentă și un spirit îndrăzneț de rezistență”, au transmis reprezentanții Institutului Francez.

„Seeing Ukraine” este un proiect realizat de FunkForum e.V. Co-organizat de Institutul Francez, Jane Rozbytska (liderul informal al comunității ucrainene din Timișoara și președinte al ONG-ului „Faina UA”) și Marta Pogorila (director artistic al Black Sea Arts Festival).

Index (24)
Educația pentru sănătate începe cu profesorii. Cum vor fi învățați să salveze vieți
adevarul.ro

Sute de profesori din județul Timiș au început ieri cursurile de prim-ajutor în cadrul unui proiect inițiat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. Participarea este voluntară și acoperă mai multe domenii de interes, precum măsurile de prim-ajutor în caz de stop cardio-respirator, de corp străin aspirat sau sănătatea cavității bucale.

Șase medici instruiesc de ieri 214 cadre didactice, diriginți, dar nu numai, cum să le predea copiilor la clasă educația pentru sănătate. Ideea proiectului a pornit de la necesitatea educației pentru sănătate, explică prof. dr. Emilian Popovici, cadru universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie și coordonator al proiectului. Cele 214 cadre didactice vor merge apoi la cel puțin 214 clase, transmițând astfel informația către câteva mii de elevi„Iată ce multiplicare extraordinară a forței de impact. Prin acești elevi, o parte din informații vor ajunge și la câteva mii de părinți. Sunt necesare astfel de proiecte și am speranța că odată pornit proiectul va continua și se va extinde și în alte județe ale țării”, mai spune universitarul.

Temele dezvoltate în cadrul proiectului au fost propuse de medici experți în domeniu și acoperă, de exemplu, lanțul supraviețuirii și măsurile de prim-ajutor în caz de stop cardio-respirator, de corp străin aspirat. „Deci, la acest curs cadrele didactice vor învăța cum să recunoască un stop cardio-respirator sau simptomatologia de la un corp străin aspirat și care sunt măsurile. Coordonatorul cursului este dr. Claudicu Bârsac, medic primar de ATI și instructor european de măsuri de prim-ajutor. Un alt curs este axat pe problema drogurilor, respectiv consecințe asupra sănătății sociale, fizice și psihice de care se va ocupa profesorul Radu Virgil Enătescu, medic psihiatru”, explică prof.dr. Popovici.

Ligia Deca Alina Albu
Ministrul Ligia Deca anunță, după cu o întâlnire cu procurorul-șef al DIICOT, măsuri existente deja în combaterea consumului de droguri și a altor infracțiuni
edupedu.ro

“Am stabilit, împreună cu procurorul-șef Alina Albu, să existe o informare reciprocă, la nivel instituțional, atunci când avem cunoștință de infracțiuni comise în perimetrul școlar – de exemplu cazuri de consum de droguri”, anunță joi, pe Facebook, ministrul Educației, Ligia Deca, duoă o întâlnire cu șefa Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Astfel de informări există deja, în relație cu instituțiile de ordine publică, atunci când în zona școlii apar astfel de cazuri. Ministra menționează, de altfel, în postarea sa existența unor măsuri în vigoare:

“La nivelul Ministerului Educației, avem deja măsuri adoptate în acest sens, însă noi pași urmează a fi parcurși. În paralel, am menționat și reformele incluse în pachetul de Legi ale educației pentru întărirea siguranței în unitățile de învățământ.”

Ligia Deca nu menționează ce pași, anume, urmează să fie parcurși.

Amintim că, potrivit unei adrese a ministrului Educației transmisă inspectoratelor, prezentate la începutul acestei săptămâni de Edupedu.ro, diriginții vor primi o solicitare să integreze, în cadrul orelor de consiliere și orientare școlară, activități de prevenire a violenței în mediul școlar și consumului de substanțe. Potrivit sursei menționate, Ministerul Educației a încheiat acorduri de parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne și cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Dreamstime S 37705368 E1654599153327 (1)
Ajutorul de 200 de euro pentru elevii și studenții până în 26 de ani care vor să își cumpere calculatoare, aprobat de Guvern și pentru 2023
edupedu.ro

Elevii și studenții până în 26 de ani din învățământul de stat și particular acreditat, care au venitul brut pe membru de familie mai mic sau egal cu 500 de lei, pot primi 200 de euro pentru a-și achiziționa calculatoare, potrivit Hotărârii de Guvern adoptate astăzi, 4 mai 2023. Bugetul alocat pentru acest an este de 1,7 milioane de lei.

Pentru anul 2022, aproape 2.000 de elevi au fost selectați de Ministerul Educației pentru a primi 200 de euro, ajutor financiar, ca să-și cumpere calculatoare. O noutate o reprezintă faptul că a crescut venitul brut pe membru de familie, pentru a intra în posesia banilor la 500 de lei. Anul trecut, venitul brut pe membru de familie trebuia să fie mai mic sau egal cu 250 de lei.

Documentele necesare pentru obținerea ajutorului de 200 de euro

Potrivit Hotărârii nr. 1.294 din 13 august 2004, pentru a obține ajutorul financiar, beneficiarii vor completa o cerere-tip pe care o depun la unitatea/instituția de învățământ la care este înscris elevul/studentul. Această cerere va fi completată de studentul care solicită acest ajutor ori, în cazul elevilor, de un părinte.

497106
ORSE: România, în cel mai mare proiect european de cercetare privind optimizarea consumului de energie
bursa.ro

Proiectul de cercetare ENCHANT îşi propune să sprijine tranziţia energetică şi încearcă să înţeleagă nevoia şi comportamentul de consum de electricitate în locuinţele din Europa şi de ce informaţii au nevoie gospodăriile pentru a reuşi să-şi eficientizeze consumul.

Datele sunt colectate printr-o metodă consacrată în medicină denumită Randomized Control Trail (RCT) şi vizează participarea voluntară a gospodăriilor în grupuri experimentale care testează comportamente de consum. Tehnicile de intervenţie comportamentală bazate pe ştiinţă, testate anterior în laboratoare, sunt testate în ENCHANT în viaţa reală, într-un efort la scară largă fără precedent, care vizează milioane de cetăţeni europeni.

Faptul că în ENCHANT participă consumatori din şase state europene produce o oportunitate imensă de învăţare a comportamentelor de consum într-o varietate de contexte sociale, economice sau culturale, producând o bază largă de soluţii de politici publice.

"ENCHANT este un proiect de cercetare care încearcă să afle ce i-ar putea ajuta pe români să îşi reducă consumul de energie din gospodărie şi care sunt limitele acestui deziderat. Proiectul face parte din iniţiativa mai largă - Living Lab - a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din Universitatea Babeş-Bolyai, prin care se testează eficacitatea unor măsuri şi politici publice în comunităţi. Informaţiile venite dinspre gospodării vor rezulta în soluţii de politici publice produse cu ajutorul inteligenţei artificiale, care să fie aplicate în sprijinul consumatorilor casnici la nivel european, naţional sau local, ţinând cont de realităţile gospodăriilor. Miza acestor lucruri este importantă, la fel şi participarea consumatorilor", a declarat Anca Sinea, cercetător al Universităţii Babeş-Bolyai, coordonatoarea ORSE şi a campaniei implementate în România.

Viza Investitori Golden Visa
Strategia națională pe migrație: Guvernul va relaxa regimul de vize pentru investitorii din state terțe
cursdeguvernare.ro

Guvernul a aprobat miercuri un document ce prevede, printre altele, stimularea angajării străinilor din state terţe care și-au finalizat studiile în România și relaxarea regimului de vize pentru investitorii din state terțe.

Măsurile sunt cuprinse în modificările aduse Strategiei naționale privind migrația și Planului de acțiune pentru implementarea acesteia, cu scopul dezvoltării unui sistem de includere a unor mecanisme de migrație temporară și a facilitării admisiei străinilor pe teritoriul României.

Măsurile în materie de admisie vor contribui, menționează Executivul, la acoperirea deficitului existent pe piața forței de muncă, încadrarea studenților şi cercetătorilor, dezvoltarea turismului românesc pe plan extern, valorificarea potențialului turistic concomitent cu dezvoltarea industriei turistice la nivel național, creșterea economică.

Tot mai mulți angajatori se orientează către importul de forță de muncă din state terțe, din cauza imposibilității de a acoperi deficitul de pe piața națională a forței de muncă.

Acoperirea deficitului de pe piața muncii este prevăzut la Obiectivul A.2 al Planului de acțiune și cuprinde mai multe direcții și acțiuni:

  • Monitorizarea pieței forței de muncă autohtone de către instituțiile cu competență în domeniu, pentru identificarea deficitelor de forță de muncă din România, pentru cunoașterea domeniilor care au nevoie de lucrători.
  • Asigurarea unui control al numărului străinilor care intră pe teritoriul României și limitarea numărului lucrătorilor străini pentru care se plătesc contribuții de asigurări sociale în statul de origine.
  • Avizarea/negocierea unor acorduri bilaterale cu ţări terţe interesate în admiterea propriilor cetăţeni pe piaţa forţei de muncă din România.
  • Stimularea angajatorilor în scopul încadrării în muncă a cetățenilor proveniţi din state terţe care și-au finalizat studiile în România.
  • Asigurarea condițiilor necesare atragerii acelor categorii de imigranți care pot contribui la acoperirea unor domenii deficitare ori cu impact în dezvoltarea economică.
  • Acordarea de facilități prin scutirea de la îndeplinirea unor condiţii la acordarea vizei de lungă şedere/sau prelungirea dreptului de ședere în scopul desfășurării de activități comerciale.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.