EȘTI AICI:
Înscriere Program Peer To Peer Tutoring (P2PT)

Înscriere Program Peer To Peer Tutoring (P2PT)

Dragi studenți, 

Luați-vă un moment și reflectați la primul vostru an de studii universitare. Gândiți-vă la câte nedumeriri ați avut, cum ați reușit să faceți față provocărilor, care au fost persoanele care v-au ajutat, la colegii voștri, la momentele în care poate aveați nevoie de o încurajare, la toată informația pe care ați învățat-o, deși poate nu știați cum să o structurați eficient, la toate experiențele care v-au făcut acum să fiți o nouă variantă a voastră, mai pregătită, mai informată. 

V-ar plăcea să împărtășiți din experiența voastră și să vă asumați rolul de îndrumător pentru studenții din anul I al ciclului de studii universitare de licență de la Universitatea de Vest din Timișoara? 

Dacă răspunsul este pozitiv, aveți această posibilitate devenind studenți tutori în cadrul programului Peer to Peer Tutoring 2021-2022, înscriindu-vă până la data de 10 septembrie 2021 prin completarea ACESTUI FORMULAR.

Peer to Peer Tutoring (P2PT) este un program de voluntariat pentru studenți, coordonat de Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC) din cadrul Universității de Vest din Timișoara (UVT), ce își propune, cu ajutorul studenților din ani mai mari (studenții tutori), să faciliteze învățarea și adaptarea la mediul academic a studenților din anul I (studenți tutorați).

Veți avea șansa să dobândiți o serie de deprinderi specifice activității de tutorat și de tehnici care pot duce la propria dezvoltare (competențe sociale, deprinderi de comunicare, de ascultare activă, de organizare, administrative etc.), dar și să evoluați din punct de vedere profesional printr-o mai bună analiză, înțelegere și evaluare a propriilor procese de învățare.

În cadrul programului P2PT 2021 puteți aplica pentru unul dintre următoarele trei tipuri de poziții:

Student tutore – este studentul în programul de studii universitare de licență (anul II, III, IV), masterat sau doctorat care, în cadrul programului, în regim de voluntariat, va tutora un grup între 5-30 de studenți din anul I al ciclului de studii universitare de licență. Studentul tutore are misiunea de a-și ajuta colegii să își dezvolte competențele personale și de învățare necesare pentru a-și îndeplini obiectivele academice.

Student tutore responsabil de studenții internaționali – este un student în programul de studii universitare de licență (anul II, III, IV), masterat sau doctorat care cunosc la un nivel bun o limbă de circulație internațională (de preferat limba engleză sau limba franceză) și care, în cadrul programului, în regim de voluntariat, va tutora studenții internaționali din anul I al ciclului de studii universitare de licență înmatriculați la UVT.

Student tutore coordonator – este un student un student în programul de studii universitare de licență (anul II, III, IV), masterat sau doctorat, care a avut rezultate bune într-un un program de tutorat anterior sau în alte activități de voluntariat, are rezultate academice bune, deține competențe organizaționale/de management și poate coordona și monitoriza activitatea studenților tutori aflați în responsabilitatea sa.

Condiții de participare:

– să aveți disponibilitatea de a vă implica în cel puțin 60 de ore de voluntariat pe semestru, programul desfășurându-se pe întreg parcursul anului universitar 2021-2022;

– să puteți participa la programul specific de formare din cadrul P2PT 2021-2022, ce se va desfășura online în perioada 14-20 septembrie 2021;

– să participați la activitățile din cadrul Săptămânii de inițiere „Bun venit la UVT” din perioada 20-27 septembrie 2021.

Având stabilit, pentru fiecare facultate, un număr limitat de studenți tutori și studenți tutori coordonatori (calculat în funcție de numărul de studenți tutorați), toți aplicanții vor trece printr-un proces de selecție.

Criteriile de selecție pentru studenții tutori sunt:

  • Motivația de a se implica în activitatea de tutoring;
  • Auto-eficiența, interesul și valorile legate de tutoring;
  • Media generală din anul de studii anterior (calculată înainte de sesiunea C).

Criteriile de selecție pentru studenții tutori coordonatori sunt:

  • Motivația de a se implica în activitatea de tutoring;
  • Auto-eficiența, interesul și valorile legate de tutoring;
  • Rezultatele/Contribuțiile în alte activități de voluntariat (ediții anterioare ale programului P2PT sau alte programe);
  • Media generală din anul de studii anterior (calculată înainte de sesiunea C).

Criterii de selecție pentru studenții tutori responsabili de studenții internaționali:

  • Motivația de a se implica în activitatea de tutoring;
  • Auto-eficiența, interesul și valorile legate de tutoring;
  • Nivelul de limbă engleză, franceză sau germană (ce va fi evaluat prin intermediul unui interviu online programat pe parcursul perioadei de selecție);
  • Media generală din anul de studii anterior (calculată înainte de sesiunea C).

Beneficiile participării la Programului Peer to Peer Tutoring (P2PT) 2021-2022 în calitate de student tutore sau coordonator:

–        Certificat de voluntariat:

o Activitatea de voluntariat se consideră experiență profesională;

o Studenții care prestează activități de voluntariat în cadrul UVT primesc punctaj suplimentar pentru obținerea unui loc de cazare în căminele studențești;

o Posibilitatea de a obține 2 credite de studii transferabile pentru desfășurarea de activități de voluntariat în primul semestrul al anului universitar 2021-2022.

–        Recomandare personalizată din partea CCOC-UVT (pentru studenții cu rezultate deosebite).

–        Formări specifice activității de tutoring.

Programul și practicile de tutoring din cadrul Universității de Vest din Timișoara au ca principale obiective integrarea studenților în mediul de învățare și promovarea dezvoltării lor personale și academice. Activitatea de tutorat face parte din procesul de predare-învățare de la nivel universitar și este un element de bază pentru îmbunătățirea succesului academic și a obiectivelor profesionale ale studenților.

Mai multe detalii despre P2PT și despre activitățile desfășurate de studenții tutori puteți găsi în Ghidul de desfășurare a programului P2PT 2021-2022.

Dacă aveți întrebări cu privire la Programul Peer To Peer Tutoring 2021-2022 puteți transmite un e-mail pe adresa ccoc@e-uvt.ro.